Biržų rajono miškuose jau pradėjo dygti pavasariniai egzotika kvepiantys ir gurmanų itin vertinami grybai.
Latvelių girininkijos Užušilių miške žinovai prisirinko briedžiukų. O Biržų girioje rasta bobausių.
Briedžiukai su bobausiais yra panašūs, svarbu jų nesumaišyti. Bobausiai yra nuodingi ir turi būti mažiausiai tris kartus prieš ruošiant maistui apverdami vandenyje.
Briedžiukus radęs vyras sakė girdėjęs, jog jie labai brangūs.
Kilogramo kaina, priklausomai nuo grybų kokybės, svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų dolerių. Restoranai noriai juos perka, nes jie išskirtinės išvaizdos ir kvapo. Be to, jų pasiūla labai menka.
Valgomųjų briedžiukų vaisiakūniai yra ne tik skanūs, bet ir labai kvapnūs. Be to, dėl bičių korį primenančios tekstūros šie grybai taip pat labai gražiai atrodo ir lėkštėje. Grybai turi toksinų, tačiau jie yra lengvai pašalinami maisto gamybos metu.
Iš bobausių žmonės gamina užpiltines – tiki, kad jie gydo sąnarių skausmus. Bobausius ruošia su spirgučiais ir bulvėmis, makaronais troškina grietinėje su svogūnų laiškais, gamina kiaušinienę, naudoja kaip garnyrą, verda sultinį.
Briedžiukai ir bobausiai auga labai trumpai, balandžio – gegužės mėnesiais. O nuo gegužės mėnesio jau galima ieškoti kito pavasarinio grybo – avižėlių.