Sekmadienį, rugsėjo 17-ąją, Biržų pilies aplinka tapo įvairiausių patiekalų ir emocijų erdve: ten vyko gero maisto, bendravimo džiaugsmo kupinas renginys „Biržų delikatesai“. Jo metu savo gastronominius sugebėjimus demonstravo Biržų krašto žmonės, šventės svečiams siūlę nuo mėsos, daržovių patiekalų iki desertų bei vietinio vyno ir alaus. Greta esančioje bibliotekoje vyko kulinaro Giedriaus Vilpišausko paskaita apie maistą ir gaminimo subtilybes. Skonių kupiną dieną vainikavo geriausio patiekalo, kurį rinko speciali komisija, konkursas.
Telkti ir vienyti, dalintis ir edukuoti, saugoti ir puoselėti – toks pirmąjį kartą rengiamos šventės „Biržų delikatesai“ tikslas, tai buvo paskutinis paveldo dienų renginys.
Šventės idėją susapnavo
„Biržų delikatesų“ iniciatorė jauna biržietė Aurinija Greviškytė, restorano „Pilies skliautai“ šefė, šventės idėją teigia susapnavusi. „Ruoštis pradėjome nuo liepos pradžios, sunkiausia buvo sukviesti dalyvius, kad jie pasiryžtų atvykti. Anksčiau Biržuose nebuvo tokių švenčių, ją rengiame pirmą kartą, nes norime išsaugoti kulinarinį paveldą“, − teigia šventės kūrėja. Pašnekovė sako nesitikėjusi, kad atvyks tiek dalyvių: „Emocijų bei nuostabos daug, tikrai nesitikėjau, kad tiek dalyvių susirinks ir kad nominacijų pritrūksime. Kitais metais planuojame vėl rengti šventę, tikiuosi, kad prisijungs daugiau žmonių ir kažkada galėsime išleisti kulinarinę knygą“, − „Šiaurės rytams“ sakė A. Greviškytė.
Sveikinimo kalba bei padėkos
Renginyje sveikinimo kalbą sakė Biržų rajono savivaldybės vicemerė Astra Korsakienė: „Labai džiaugiuosi, kad šventės organizatoriai yra tie patys žmonės iš bendruomenės, kad šventę kuriame patys. Retai būna, kad ateina žmogus, kaip atėjo Aurinija, ir sako „darom šventę ir bus taip“, ir viską papasakoja bei pradeda pati viską organizuoti. Būna atvirkščiai – ateina ir paprašo tik pinigų“, − sakė A. Korsakienė.
Renginyje padėkos raštais buvo apdovanotos garsiosios Biržų krašto „gaspadinės“. Už Biržų krašto kulinarijos paveldo puoselėjimą bei ilgametį darbą ruošiant puotas padėką gavo Olga Braškienė ir Vanda Baltrūnienė. „Renginiai visada patinka, viskas čia labai gražu, esu labai laiminga gavusi padėką“, − sakė O. Braškienė.
Vėliau vyko kulinaro Giedriaus Vilpišausko paskaita apie maistą ir gaminimo subtilybes.
Paskaitoje G. Vilpišauskas pristatė maisto gaminimo kultūros atsiradimą bei papasakojo, ką valgė mūsų protėviai.
Biržiečiai stebino patiekalų įvairove
„Renginys įdomus, daug žmonių su įdomiais receptais. Šiandien svečiams paruošiau čiupką, tai senovinis patiekalas, kurį valgė ir tėvai, ir seneliai. Tai vasaros patiekalas. Kai šilta, nėra daug laiko maisto ruošimui, tad tada visi gamindavo čiupką – greitai susilaužai duoną, cukraus įsipili ir pavalgai. Skanu, maistinga ir naudinga“, − įspūdžiais dalinosi Sandra Bieliauskienė iš Meilūnų. „Iš savo ūkio atvežėme biržiečiams paragauti levandų ledų ir levandų limonado, dar turime peletrūno limonado“, − savo produkciją pristatė „Levandų ūkio“ vadovė Giedrė Rybalko.
Šventėje netrūko ir patiekalų iš mėsos, štai biržietė Giedrė pristatė troškintą triušieną, naktį marinuotą pomidorų sultyse: „Troškiname grietinėlės padaže su prieskoniais, sviestu. Kai pradėjome auginti triušius, tai tapo mūsų tradiciniu patiekalu. Prie triušienos turime naminio penkių rūšių vyno“, − sakė ji.
„Pristatome naminį sūrį. Šiandien turime keturias sūrio rūšis: vieną desertinį ir tris labiau tinkančius pusryčiams. Sūrį galima derinti ir prie salotų, kepsnio, prie gero vyno. Labai smagu, kad miestelėnai domisi, ragauja, vaikšto, kalbasi bei klausia, nes išnyksta naminio maisto gaminimo tradicijos“, − „Šiaurės rytams“ teigė sūrius gaminantis ūkininkas Vytautas Stankevičius.
Švente mėgavosi ir svečiai iš užsienio
Renginyje sutikome ir svečių iš užsienio. Štai Londone gyvenantis Patrick į Biržus atvyko su biržiečiu draugu. „Žmonės čia neskuba, jie mėgaujasi diena, aš irgi mėgaujuosi savo laiku Biržuose. Pernai apsilankiau Lietuvoje pirmą kartą ir pamilau šią šalį, buvau čia jau dešimt kartų. Ko aš šioje šventėje tik neparagavau! Labai patiko žirnienė, kopūstai su skryliais, čia viskas labai skanu. Esu iš Londono, tačiau norėčiau būti vietinis“, − sakė Patrick.
Draugą iš Londono atsivežęs biržietis Eimis sako, jog renginys sudarė nemažą įspūdį: „Matau, kad vis daugyn įvairių iniciatyvų Biržų krašte. Gražu, kad viskas taip sutvarkyta Biržuose, žmonės daug draugiškesni pasidarė. Išties ne pirmą draugą atsivežu čia – buvau atsivežęs ir iš Lenkijos, ir iš Šri Lankos − ir visiems labai patinka Biržai, visi nori čia sugrįžti. Pats esu biržietis, tačiau jau 22 metus gyvenu Londone, laikui bėgant norėčiau grįžti gyventi atgal į Biržus“, − sako Londone gyvenantis biržietis.
„Ragavome žirnių košę, mėsos vyniotinių, ausyčių, ėriuko, levandų ūkio skanumynų“, − degustuotus patiekalus vardijo biržietė Palmira.
Biržiečių patiekalus skanavo komisija
Kulinaras Giedrius Vilpišauskas „Šiaurės rytams“ teigė, jog renginys jam labai patinka. „Kaip komisijos narys ragavau viską, labai skanu. Iš visko man labiausiai patiko rinkinys prie alaus su žirniais, tai labai lietuviškas patiekalas. Iš desertų labai patiko medaus tortas, komisijoje ginčijomės, kuris tortas skanesnis, nes abu puikūs“, − atviravo G. Vilpišauskas.
Skaniausiu šventės patiekalu komisijos sprendimu tapo Biržų krašto muziejuje „Sėla“ dirbančios Melanijos Vaičiulienės gaminti plociniai (lazankės) su troškintais kopūstais ir spirgais.
Restorano šefės Aurinijos Greviškytės teigimu, šis patiekalas yra atėjęs net iš Radvilų laikų – tai tikras biržietiškas kulinarinis paveldas.