Praėjusį savaitgalį Pabiržėje vykusioje šventėje „Pabiržė dūzgia 2023“ netrūko nieko – nei dainų ir muzikos, nei pramogų su edukacijomis, nei rungčių, iš kurių įsimintiniausios buvo šaltibarščių valgymo varžybos.
Šaltibarščių valgymo varžybų idėja gimė nenuilstančiam Sigitui Juodžioniui, kuris iki šiol labiau buvo žinomas kaip gero alaus darytojas, o nuo dabar – ir kaip lietuviško maisto šefas.
Anot šventėje prie maisto talkinusios Gintarės Naudžiūnienės, Sigitas yra geriausias šefas, o jo darytas maistas esantis kaip pas mamą – skanumo „iki dangaus“.
Varžyboms šaltibarščius pagamino ir šventės dalyviams pilstė pats S. Juodžionis, kuris buvo pagrindinis varžybų teisėjas. Jam talkino ir kitas bendruomenės narys, policijos pareigūnas Jaunius Jurelevičius – tikrai mokantis prižiūrėti tvarką.
Šaltibarščių varžybose svarbiausia buvo valgymo greitis ir kiekis. Indelio negalima buvo pakelti nuo stalo, o ir šaltibarščiai turėjo būti dedami į burną, o ne po stalu ar varvinami ant stalo. Susidomėjimo ir palaikymo buvo tikrai daug.
„Vytuk, nu, judam judam“, – skambėjo raginimo žodžiai, kurie, ko gero, buvo skirti varžybose dalyvavusiam Biržų rajono savivaldybės tarybos nariui Vytautui Juškai.
Galutiniai rezultatai varžybų organizatorius kiek nustebino. Du indelius šaltibarščių greičiausiai suvalgė garbingiausio amžiaus varžybų dalyvis Antanas Baniūnas. Antrąją vietą užėmė jauniausias dalyvis Hubertas Samulionis, o trečias greičiausias šaltibarščių valgytojas buvo Gražvydas Monkevičius.
Varžybų prizininkai buvo apdovanoti taurėmis, o kiti dalyviai – paguodos prizais. Pagal tai, kokio susidomėjo ir azarto sulaukė šios varžybos, tikėtina, kad jos taps tradiciniu Pabiržės miestelio šventės akcentu.