Jei ketvirtadienį Biržų miesto centre užuosite žuvimi kvepiantį dūmą, nebūtinai tai šeimininkė keptuvę prisvilino. Nors biržiečiai žvejai (kaip ir viso pasaulio žvejai) didžiuojasi tik savo laimikiais, kartais neprošal paragauti ir kitos virtuvės gaminių.
Kas antrą ketvirtadienį tarp senojo restorano ir Biržų turizmo ir verslo informacijos centro pastatų esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje atsiranda spalvinga palapinė ir dūmus leidžiantis namelis – rūkykla.
Čia įsikuria rūkytą jūrinę ir gėlavandenę žuvį prekiaujanti Renata su savo padėjėjais. Praėjusį ketvirtadienį žuvies rūkymu rūpinosi Spyglys Vaitiekūnas, žinomo politiko ir diplomato Petro Vaitiekūno sūnus. Pasak ponios Renatos, atvažiuoja jie čia nuo Baltijos pajūrio, iš Kunigiškių, esančių šalia Palangos. Lankosi Biržuose ne pirmą kartą ir ne pirmus metus.
Anot moters, visa jų siūloma žuvis yra šviežiai rūkyta. Ryte rūkykla užkuriama, žuvis rūkoma ir dar karšta keliauja ant prekystalio. Jei apie vidurdienį aiškėja, kad išrūkytos žuvies nepakaks, rūkoma antra partija popietiniam apsipirkimui.
Ponia Renata, ko gero, viską žino apie parduodamą žuvį – pradedant, kur ji yra sugauta, kokia jos struktūra ir tekstūra, baigiant tai, su kuo skaniausia kiekvieną žuvį valgyti.
Anot jos, biržiečiai labai aktyvūs socialiniuose tinkluose, dalinasi žinutėmis apie žuvies pardavėjų atvykimą. Moters nuomone, tai stiprios ir glaudžios bendruomenės ženklas, tačiau juokauja, kad pernelyg dažnai čia važiuoti nereikia, kad žuvis nepabostų.
Kitą kartą rūkytos žuvies gamintojai Biržus ketina aplankyti liepos 27 dieną.