• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Penktadienis, 24 kovo, 2023
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai
No Result
View All Result

Probiotikų užtaisas vasarai: kefyras ir švelniai raugtos daržovės

Autorius: Šiaurės Rytai
2022-06-09
Kategorija: Aktualijos, Sveikata
A A
Probiotikų užtaisas vasarai: kefyras ir švelniai raugtos daržovės
Share on FacebookShare on Twitter

Probiotikais vadinamos gerosios bakterijos, kurios gyvena mūsų organizme ir aktyviai dalyvauja virškinimo procesuose, šalina toksinus, sintetina vitaminus bei saugo nuo „nedraugiškų“ bakterijų – šios taip pat yra nuolatiniai gyventojai mūsų kūne. Nuo gerųjų ir blogųjų bakterijų balanso organizme priklauso medžiagų apykaita, imuninės sistemos stiprumas – netgi svoris ir nuotaika, tvirtina dietistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, vartodami fermentuotus maisto produktus, galime pagelbėti mūsų gerosioms bakterijoms ir visam organizmui.

„Mums atrodo, kad mus sudaro kaulai, raumenys, kraujas, limfa, bet iš tiesų mūsų kūne – milžiniški kiekiai bakterijų. Jų balansas mūsų organizme yra labai svarbu. Kai jis sutrinka, gali būti įvairių neigiamų pasekmių sveikatai. Kai bakterijų visuma, vadinamoji mikrobioma, funkcionuoja tinkamai, geriau pasisavinamos naudingos medžiagos, o galinčios pakenkti kaip tik nepraleidžiamos per gleivinę“, – sako V. Kurpienė.

Žmogaus organizme gyvenančių bakterijų yra daugiau nei ląstelių ir didžioji jų dalis įsikūrusios žarnyne.
Sveikame organizme gyvena iki penktadalio žmogui „nedraugiškų“ bakterijų, tačiau jos negali pakenkti, kol probiotikų yra ženkliai daugiau.

Pasipildyti galima maistu
Dietistės teigimu, iš maisto negalime gauti labai didelio kiekio probiotikų – daugiausiai gerųjų bakterijų turi pasigaminti pats organizmas, bet pasipildyti jų resursus su maistu visada yra geras sprendimas. Anot jos, probiotikų yra raugintuose produktuose: pieno produktuose, pavyzdžiui, kefyre, jogurte, airane, raugintose daržovėse, dabar populiariame arbatos gėrime kombučoje. Dietistė atkreipia dėmesį, kad žmonės dažnai painioja raugintus ir marinuotus produktus – tai esą visiškai skirtingi dalykai.

„Kalbant apie raugintus pieno produktus, verta žinoti, kad jeigu juos termiškai apdorojame arba jeigu jie yra labai ilgo galiojimo, probiotikų tokiuose produktuose beveik nebelieka. Taip pat, jei renkatės saldintus produktus, pavyzdžiui, jogurtą, turėkite omeny, kad cukrus probiotikų naudą užgoš. Norėdami pasisaldinti raugintus pieno produktus, bet neužgožti naudos, galite įsidėti vaisių ar uogų“, – sako V. Kurpienė.
Dietistė atkreipia dėmesį, kad žmonės dažnai per dieną suvartoja per daug vaisių, ir ragina atrasti naujus skonius. Pavyzdžiui, kefyrą pagardinti cinamonu.
„Jei į kefyrą įdėsite cinamono ar pipirų, gausite ne tik įdomesnį skonį – tai suaktyvins jūsų medžiagų apykaitą ir virškinimą. Kitas variantas – į kefyrą įsiberti žiupsnelį druskos ir šviežių krapų – irgi skanu“, – pataria dietistė.

Druska – vieniems gerai, kitiems ne
Nors raugintos daržovės turi daug naudų, vienas iš minusų, die-tistės teigimu, gali būti didelis druskos kiekis – didesnis kiekis raugintų daržovių gali pabloginti savijautą žmonių, kurie kenčia dėl aukšto kraujospūdžio.
„Tačiau tiems, kieno kraujospūdis žemas, arba karštą vasarą, kai daug prakaituojama, kaip tik rekomenduojama vartoti šiek tiek daugiau druskos. Tada rauginti produktai – saikingi kiekiai per pietus ir vakare – naudinga ir atgaivins“, – teigia V. Kurpienė.

Pasak jos, raugintų produktų rekomenduojama valgyti ne didelį kiekį vienu prisėdimu, o paskirstyti mažesnius kiekius per dieną, pavyzdžiui, ryte labai tinka rauginti agurkėliai prie grikių košės. Kadangi raugintos daržovės turi intensyvesnį skonį, dietistė siūlo jų ar kitų raugintų daržovių įmaišyti į salotas – taip pridėsite specifinio, malonaus skonio.

Iš raugintų daržovių, žinoma, populiariausi agurkai bei kopūstai. Tačiau dietistė V. Kurpienė tikina, kad paraugti galima ir morkas, cukinijas, pomidorus ar bet kurias kitas kietesnes daržoves. Ji siūlo būtinai įtraukti į kasdienį meniu švelniai paraugtas mėgstamas daržoves.
„Tik rekomenduočiau raugti ne statinaitėmis ar kibirais, o mažais stiklainiukais, kad nespėtų sugesti“, – sako V. Kurpienė.

ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Tarp konkurso laimėtojų – biržietė

Kitas įrašas

Į Širvėnos ežerą paniro dronas

Susiję straipsniai

Pasiruošimas valdančiosios koalicijos dėlionėms

Pasiruošimas valdančiosios koalicijos dėlionėms

2023-03-23
Ugnimi gąsdinamas kaimas gyvena baimėje

Ugnimi gąsdinamas kaimas gyvena baimėje

2023-03-23
Skendusį vyrą išgelbėjo ugniagesys

Skendusį vyrą išgelbėjo ugniagesys

2023-03-23
Ligos biržiečius kol kas aplenkia

Ligos biržiečius kol kas aplenkia

2023-03-23
Kitas įrašas
Į Širvėnos ežerą paniro dronas

Į Širvėnos ežerą paniro dronas

Naujausi įrašai

  • Prasideda aštunfinalis
  • „Nuomonių (de)formuotojai“
  • Pasiruošimas valdančiosios koalicijos dėlionėms
  • Ugnimi gąsdinamas kaimas gyvena baimėje
  • Skendusį vyrą išgelbėjo ugniagesys

Skaitomiausi įrašai

  • Rimtus kaltinimus biržiečiui ūkininkui teisėjas pavadino hipotetiniais

    Rimtus kaltinimus biržiečiui ūkininkui teisėjas pavadino hipotetiniais

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Biržai išlaikė savigarbos testą

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Padegė aukcionui paruoštą kultūros namų pastatą

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Lietuvai ypatingą dieną – Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis 2“ premjera

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Kandidato K. Isako verslumą patikrina skaičiai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Mūsų svetainė naudoja slapukus (cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei Jūs sutinkate su šiems tikslams naudojamais slapukais, spauskite "sutinku" ir toliau naudokitės svetaine. Sąlygos ir taisyklės