• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Penktadienis, 9 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
No Result
View All Result

Viskas apie burnoje tirpstantį „Panettone“: kaip išsirinkti ir kuo ilgiau išlaikyti šviežią?

Autorius: Šiaurės Rytai
2021-12-07
Kategorija: Aktualijos, Kultūra, Sveikata
A A
Viskas apie burnoje tirpstantį „Panettone“: kaip išsirinkti ir kuo ilgiau išlaikyti šviežią?
Share on FacebookShare on Twitter

Kalėdinio pyrago „Panettone“ žinovė Neringa: „Ne visi žino, kaip jais tinkamai mėgautis“

Neringa Prestipino su vyru gyvena Italijoje. Šeimos gyvenimas ten, o verslo gijos veda į Lietuvą – moteris drauge su seserimi Jurgita ir jos vyru Raimondu turi įmonę, prekiaujančią itališkais maisto produktais, vieni kurių yra garsieji kalėdiniai pyragai „Panettone“.

Neringos veikla – surasti kokybiškus itališkus produktus, bendrauti su gamintojais, rūpintis užsakymais, transportavimu.

„Mano vyro Carmelo tėvas – buvęs aukščiausios kategorijos virtuvės šefas. Tai Carmelo visą virtuvę žino tikrai neprastai, o ir aš jau spėjau ne tik pajusti, bet ir kai ką perimti – tradicijas, patiekalus, jų valgymo įpročius. Artėjant didžiausioms žiemos šventėms, sunku būtų įsivaizduoti šeimą, kuri nesimėgautų gabalėliu gardaus „Panettone“. Šis skanėstas vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių šventinio stalo“, – sako pomidoriukas.lt atstovė N.Prestipino.

Moteris teigia, kad lietuviai šį italų konditerijos šedevrą, kuriam pagaminti reikia ir kantrybės, ir laiko (gaminamas 2-3 paras!), yra ypač pamėgę, tačiau ne visi žino, kaip tinkamai jį valgyti ir laikyti prapjautą, kad jis neprarastų minkštumo ir purumo.
Kalėdinių pyragų „Panettone“ žinovė Neringa dalijasi keliais patarimais.

Koks yra tradicinis pyragas?
„Panettone“ yra vienas iš nedaugelio desertų Italijoje, kurio gamyba apibrėžta įstatymais. „Panettone“ gali vadintis tik minkštos tešlos konditerijos gaminys, gautas natūralios fermentacijos būdu iš rūgščios tešlos, t. y. kepiniui naudojamas tik natūralus raugas, jokių sintetinių mielių.

Anot N.Prestipino, tradicinis „Panettone“ kepamas iš aukščiausios rūšies miltų, šviežių kiaušinių (nenaudojami jokie milteliai), pyrago viduje turi būti razinų ir cukatų – cukruotų vaisių (ne mažiau kaip 20 proc.) bei sviesto (ne mažiau kaip 16 proc.).

Kokybiškas pyragas niekuomet nebus kepamas naudojant augalinius riebalus, pavyzdžiui, palmių aliejų. Todėl pirkėjai neturėtų stebėtis, kad šių pyragų kaina yra gana solidi – viskas atsiremia į kokybę.

Kaip išsirinkti gerą kepinį?
N.Prestipino pataria – skaitykite etiketę ir atkreipkite dėmesį į pakuotę.
„Dideliuose prekybos centruose galima išvysti ne tokių brangių „Panettone“ pyragų, supakuotų į kartonines dėžes. Tai masinė, konvejerinė gamyba ir kažin ar tokį pyragą nusipirkę galėsite girtis, kad mėgavotės tikruoju „Panettone“.

Tikras italų kalėdinis pyragas dažnai būna įvyniotas į popierių, perrištas juostele, dar gali būti supakuotas dailioje metalinėje dėžutėje. Turite jausti, kad tai rankų darbo produktas, patiektas su meile ir atidumu.

O etiketę reikėtų skaityti būtent dėl pyrago sudėties, kurią jau minėjau anksčiau, nes ne visi pyragai gali vadintis „Panettone“: jie turi būti pagaminti iš šviežių kiaušinių, sviesto, atitinkamai įdėta ir vaisių, razinų. Viskas kokybiška ir be pakaitalų.“

Ką matote prapjovę?
Itališkų kalėdinių pyragų žinovė Neringa dažnai remiasi garsaus Italijos konditerijos šefo Iginio Massari patirtimi: „Gero „Panettone“ tešla turi būti geltona, tai rodo, jog naudojami puikios kokybės kiaušiniai. Prapjovę pyragą turite užuosti apelsiną, pyragas turi būti labai minkštas – minkštumas yra kepinio kokybės ženklas.

„Panettone“ savo forma primena grybą – „kojelė“ yra popieriuje (šis turi būti tvirtas), o grybo „galva“ daili, paviršius gali būti padengtas migdoliniu glaistu (grybo forma susidaro būtent pyrago gaminimo specifikos – iškepęs jis kurį laiką kabo žemyn galva, kad atvėstų). Pyragas turi būti neapdegęs, simetriškas, dailus.

Ne mažiau nei išorė, svarbus ir vidus. Kai perpjaunate pyragą, tešla turi atrodyti tolygi, puri, negali būti didelių skylių. Pyragas turi būti minkštas ir drėgnas, ypač jei jis klasikinis, t. y. su razinomis ir cukatomis. Vaisiai turi būti pasiskirstę vienodai, tolygiai.“

Tai pjauti pyragą ar visgi plėšyti?
Klausimas toks pat aktualus, kaip ir dėl mėsainio valgymo etiketo – valgyti rankomis ar peiliu ir šakute?

„Jei norite pajusti visą „Panettone“ pyrago turtingumą, jo skonį ir aromatą, jį reikėtų patiekti kambario temperatūros. Taigi jei laikėte vėsiame rūsyje, bet keletą valandų prieš valgymą atsineškite į kambarį, kad pabūtų šioje patalpoje.

Jei „Panettone“ yra didelis, iki kelių kilogramų, jį pirmiausia padalinkite perpus – kad pasklistų aromatas ir kad galėtumėte pasigrožėti kepinio vaizdu. Tada pjaustykite porcijomis, dėkite į lėkštutes ir padalinkite pyrago svečiams. O svečiai jau gali valgyti kaip nori – plėšydami ar desertine šakute, jei pyragas su kremo įdaru.

Kas kita, jei „Panettone“ nedidelis, iki kelių šimtų gramų, tada tokį pasiėmę galite plėšyti ir valgyti.
Be to, italai dažnai „Panettone“ plėšo ir mirko į kavą – per pusryčius į kapučiną, po pietų – į espresą. Pabandykite – tikrai kitaip pajusite jo skonį“, – siūlo Neringa.

Kalėdų skanėstas ir vertinga dovana
Itališkas tradicijas su vyru puoselėjanti Neringa sako, kad „Panettone“ yra beveik viso šventinio laikotarpio skanėstas.
„Italai juos valgo ne tik per Kalėdas, o ir advento metu, taip pat ir iki Naujųjų metų ar po jų. Tačiau šventinis stalas be „Panettone“ pyrago neįsivaizduojamas. Jis valgomas kaip desertas, prie jo pasiūloma kavos ar alkoholio.

Šeimoje italai mėgsta keistis kalėdinėmis dovanomis, apgalvotomis konkrečiam žmogui, asmeninėmis, tačiau jeigu eina į svečius ar nori pradžiuginti kolegas, tai labai dažnai nesuka galvos ir griebia patikrintą variantą – dovanoja su meile pagamintą kokybišką „Panettone“. Tai solidi, vertinga dovana ir tikrai nelaikoma dovana „iš bėdos“, – šypsosi Neringa.

Kaip kuo ilgiau išlaikyti pyragą minkštą?
Pirmas dalykas – neišmeskite originalaus maišelio ir pakuotės. Jei taip nutiko, kad pyrago dar liko, įvyniokite į maišelį, gerai užsukite ir laikykite dėžutėje, kurioje buvo, ar kokiame kitame sandariame inde. Taip pyragą galite išlaikyti minkštą ir purų iki 20-25 dienų.

Kiek trumpesnis laikas yra tų „Panettone“, kurie su kremu – prapjautus juos reikėtų suvalgyti per 2-3 dienas.
Tačiau laikymo instrukcijos praverčia, jei turite didžiulį skanėstą, kuris sveria 5-10 kilogramų. „O iki 2 kilogramų sveriantys pyragai, patikėkite, ant stalo neužsilaiko – jie tarsi saulėgrąžos: paragauji ir negali niekaip sustoti“, – šypsosi Neringa.

ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Operacija vaikui padėtų išvengti patyčių

Kitas įrašas

Ligoninės gelbėjimas. Utopija?

Susiję straipsniai

Burbiškio dvaro Tulpių žydėjimo šventėje –  nuo Barboros Radvilaitės iki „The Roop“

Burbiškio dvaro Tulpių žydėjimo šventėje – nuo Barboros Radvilaitės iki „The Roop“

2025-05-09
Kunigas ir maldos avarijų išvengti nepadės

Kunigas ir maldos avarijų išvengti nepadės

2025-05-09
Pavasarinis Biržų turgaus atgimimas

Pavasarinis Biržų turgaus atgimimas

2025-05-06
Gyvenimas gandrų apsuptyje

Gyvenimas gandrų apsuptyje

2025-05-06
Kitas įrašas

Teismo verdiktą Biržų politikas žada skųsti

Naujausi įrašai

  • Burbiškio dvaro Tulpių žydėjimo šventėje – nuo Barboros Radvilaitės iki „The Roop“
  • Kunigas ir maldos avarijų išvengti nepadės
  • Afiša
  • Pavasarinis Biržų turgaus atgimimas
  • Gyvenimas gandrų apsuptyje

Skaitomiausi įrašai

  • Naujiena Biržuose: „Eglės sanatorija“ atidaro reabilitacijos centrą

    Naujiena Biržuose: „Eglės sanatorija“ atidaro reabilitacijos centrą

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Važiavo girtas į bityną

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Nori būti stiprus ir ištikimas savo šaliai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Motinos džiaugsmas – geri vaikai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Slauga: apie dideles problemas ir gerą naujieną

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Tvarkyti sutikimą dėl slapukų
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas ir funkcijas.
Funkcinis Visada aktyvus
Techninė saugykla arba prieiga yra griežtai būtina siekiant teisėto tikslo – sudaryti sąlygas naudotis konkrečia paslauga, kurios aiškiai paprašė abonentas arba naudotojas, arba tik tam, kad būtų galima perduoti ryšį elektroninių ryšių tinklu.
Parinktys
Techninė saugykla arba prieiga yra būtina teisėtam tikslui išsaugoti nuostatas, kurių neprašo abonentas ar vartotojas.
Statistika
Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik statistiniais tikslais. Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik anoniminiais statistikos tikslais. Be teismo šaukimo, jūsų interneto paslaugų teikėjo savanoriško įsipareigojimo ar papildomų įrašų iš trečiosios šalies, vien šiuo tikslu saugoma ar gauta informacija paprastai negali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti.
Rinkodara
Techninė saugykla arba prieiga reikalinga norint sukurti naudotojo profilius reklamai siųsti arba sekti vartotoją svetainėje ar keliose svetainėse panašiais rinkodaros tikslais.
Tvarkyti parinktis Tvarkyti paslaugas Tvarkyti {vendor_count} pardavėjus Skaitykite daugiau apie šiuos tikslus
Peržiūrėti nuostatas
{title} {title} {title}
Skip to content
Open toolbar Nustatymai

Nustatymai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • BespalvisBespalvis
  • KontrastasKontrastas
  • Neigiamas kontrastasNeigiamas kontrastas
  • Šviesus fonasŠviesus fonas
  • Žymėti nuorodasŽymėti nuorodas
  • Antraščių dydisAntraščių dydis
  • Reset Reset