Įpusėjus rugsėjui Biržų pilies aplinka taps įvairiausių patiekalų ir emocijų erdve. Gero maisto, bendravimo džiaugsmo kupiną renginį „Biržų delikatesai“ kuria ir į jį kviečia jauna biržietė Aurinija Greviškytė. Nuo ketverių metukų virtuvėje besisukusi, dabar jau daugiau nei 10 metų restorane „Pilies skliautai“ dirbanti ir iki vyriausiosios šefės išaugusi Aurinija sako, kad jos renginio svarbiausia idėja – ne apie maistą ir gėrimus, o apie žmones. Šventė – tai galimybė susiburti, dalytis patirtimis (o gal ir paslaptimis), užsikrėsti bendrystės jausmu ir jį saugoti kaip svarbų gyvenimą šildantį ir jį gardinantį prieskonį.
„Sveiki, aukštaičiai (ir ne tik)! Gal kepate, verdate, o galbūt auginate vaisius ir daržoves? Jūsų gyvenimo aistra yra alaus, vyno ar sulčių gamyba? O gal gaminate kitokius nuostabius gaminius? Atvažiuokite į svečius!“ – kviečia Aurinija Greviškytė į rugsėjo 17 dieną vyksiantį renginį „Biržų delikatesai“.
Europos paveldo dienoms ir Aukštaitijos metams skirto renginio tikslas – supažindinti žmones su biržietiškais patiekalais, šeimose perduotais iš kartos į kartą, gėrimais ir kitomis mūsų krašto kulinarinėmis gėrybėmis.
Šitoje skonių ir gerų emocijų šventėje gali dalyvauti šeimos, įmonės, bendruomenės, ūkininkai – visi, puoselėjantys kulinarinį paveldą.
„Atvykite su savo gaminiu – pavyzdžiui, tortu, šakočiu ar sausainiais. O galbūt kepate pačią skaniausią duoną, sūdote lašinius, raugiate nuostabias daržoves ar verdate rudens gėrybių sriubą? Esate labai laukiami. Laukiame ir tų, kurių šeimose tik neseniai atsirado tradicija gaminti patiekalą, kviečiantį visus susėsti prie stalo“, – kviečia Aurinija.
Idėjos šaknys – iš kartos į kartą
Pasak ŠR kalbintos Aurinijos, idėja suburti visus, saugančius ir vertinančius šeimoje iš kartos į kartą perduodamus receptus, užaugo kartu su ja ir perimta gražia giminės tradicija.
„Gimiau nuostabioje šeimoje, kurioje visos moterys, pradedant mano propromočiute, gamino ypač gardžius patiekalus.
Pamenu, kaip mano močiutės virtinukai su plaučiukais, duonkepėje krosnyje keptos bandelės, naminis vynas visuomet suburdavo didelę šeimą prie stalo. Vis dėlto nespėjau išsaugoti visų šeimos kulinarijos paslapčių ir receptų. Todėl tikiu, jog šis renginys prisidės prie mūsų kulinarinio paveldo puoselėjimo“, – sako Aurinija, kulinariniu talentu garsios šeimininkės, restorano „Pilies skliautai“ savininkės Renatos Greviškienės (Balčiūnaitės) dukra.
Šventės svečiai ir staigmenos
Biržuose gimusiai ir užaugusiai Aurinijai svarbu išsaugoti šeimoje diegtą pagarbą žmogui, puoselėti bendrystės ryšio kūrimą, vertinant gyvenimo srityse egzistuojančią hierarchiją – nuoseklią titulų, pareigų, pavaldumo tvarką.
Hierarchija nuo seno egzistuoja ir virtuvės struktūroje, kurioje svarbus indėlis kiekvieno dalyvio, galinčio siekti aukštesnio pakopos laiptelio.
„O bendrą rezultatą matome lėkštėje, susėdę prie stalo. Pats didžiausias paveldas yra žmonės. Juk visų kultūrų, virstančių maisto produktais, auginimas prasideda nuo žmogaus. Iš žmonių santykio su darbu ir tarpusavio bendravimo gimsta ir dvasinė kultūra“, – kalba jaunoji Aurinija, renginyje laukianti ir dviejų puikių senosios kartos gaspadinių – devyniasdešimtmečių biržiečių.
Paskaitą skaitys ir knygas pristatys renginio svečias – Lietuvoje žinomas maisto tinklaraštininkas, kulinarinės knygos „Virtuvės užkariavimo menas“ autorius. Bus ir kitų žinomų svečių, kurių vardai, kaip ir kitos staigmenos, kol kas laikomos paslaptyje.
Šventę organizuojanti Aurinija už partnerystę dėkinga muziejui, bibliotekai, savivaldybei.
Su maisto patiekalais atvykstančiųjų registracija
„Jei tęsiate šeimos kulinarijos tradicijas ar turite idėjų, kaip dar galime nustebinti svečius Aukštaitijoje, labai lauksiu jūsų šventėje rugsėjo 17 d. 12 val.
Su gėrybėmis renkamės 10.00 val. Biržų pilies kieme (J. Radvilos g. 3, Biržai). Esant nepalankioms oro sąlygoms, įsikursime pilies restorane. Pasižymėkite šią datą ir pasiruoškite pintines: iš Biržų jus išlydėsime su lauktuvėmis – mūsų kraštas pilnas gėrybių! Žinoma, nepamirškite šiek tiek grynųjų – juk dalyvius reikia palaikyti“, – kviečia renginio „Biržų delikatesai“ organizatorė Aurinija Greviškytė.
Tuos, kas, anot Aurinijos, turi, nori ir gali, ji kviečia atnešti senovinių virtuvės gaminimo prietaisų, knygų, nuotraukų. Jie taptų muziejuje rengiamos parodos eksponatais, o paskui būtų grąžinti šeimininkams.
Dalyviams būtina išankstinė registracija: +37064025021, arba facebook Biržų delikatesai. Svarbi detalė – į renginį atvykstančių su patiekalais – maistu ir gėrimais – registracija vyksta iki rugsėjo 7 dienos.