Rytoj, lapkričio 6-ąją, Lietuvoje švenčiama Pyragų diena. Tą dieną visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams ar mokslo draugams, o surinktas lėšas paaukoti labdarai, skirtai vaikams. Pyragų diena organizuojama įvairiose organizacijose, mokyklose, darželiuose.
Jei nežinote, kokį pyragą iškepti, tai galite pasinaudoti pasiūlytu Linos Striužienės, labiau Biržuose ir netgi Lietuvoje atpažįstamos kaip „Konditerijos dama“, receptu. Receptas nesudėtingas, tačiau skonis – nepaprastas. Kas svarbiausia, jį gali išsikepti kiekvienas.
„Šis pyragas mūsų namuose yra numeris vienas. Jis gan paprastas, tačiau kartu niekada neatsibostantis ir vis kitoks. O jis toks yra, nes jam galima naudoti vis kitus vaisius ar uogas. Šiam pyragui tinka visi sezoniniai vaisiai ir uogos, pradedant pavasarį rabarbarais ir baigiant rudenį obuoliais, o žiemą į jį gali atsigulti uogos iš šaldiklio. Mūsų favoritai yra obuoliai, rabarbarai, kriaušės ir geltonos kaukazinės slyvaitės. O vasarą pyragą valgome šiek tiek pravėsusį su ledais“, – teigia konditerė L. Striužienė.
Ingredientai:
• 230 g sviesto
• 240 g cukraus
• 250 g miltų
• 4 kiaušiniai
• 2 šaukšteliai kepimo miltelių
• 450 g pjaustytų obuolių ar kitų vaisių ar uogų
• pora žiupsnelių druskos.
Inde sumaišome sausus ingredientus – miltus su kepimo milteliais ir druska.
Atskirame inde išsukame minkštą sviestą su cukrumi. Kuomet cukraus grūdelių nebesimato, įmušame kiaušinius po vieną vis išplakant.
Į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį suverčiame sumaišytus sausus ingredientus. Išmaišius sudedame vaisius ar uogas (jeigu uogos šaldytos, jų atitirpinti nereikia) ir dar kartą permaišome. Tuomet imame apie 28 cm skersmens apvalią kepimo formą, ją išklojame kepimo popieriumi, sudedame tešlą. Pabarstome 1-2 šaukštais cukraus su žiupsneliu cinamono ar kitais prieskoniais. Pyragą kepame 180 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių, kol gražiai apskrunda ir įsmeigus medinį pagaliuką jis nebeaplimpa tešla.
Jeigu norisi mažesnio, kiekius daliname pusiau ir kepame 25-24 cm skersmens formoje.