Riebalai – organizmo energijos šaltinis, tačiau dėl atsiradusio jų pertekliaus neišvengiamai auga kūno svoris ir apkraunama virškinimo sistema, ypač kepenys. „Camelia“ vaistininkas Mintautas Kamandulis sako, kad dėl patiriamų didelių apkrovų gali sutrikti medžiagų apykaita, nusilpti imunitetas, susilpnėti apsauga nuo infekcinių ligų komplikacijų bei atsirasti padidėjusio cholesterolio problemos.
Kaip maitintis šiltuoju metu?
Pirmiausia iš mitybos raciono reikia pašalinti didžiausią žalą organizmui keliančius produktus ir pakeisti juos naudingais sveikatai bei sumažinti suvartojamo riebaus maisto kiekį.
„Raudona mėsa, riebūs pieno produktai (grietinėlė, sūris), kiaušinio trynys ir palmių aliejus – žalingiausi produktai, kuriuose gausu cholesterolio ir sočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau produktai, kurių sudėtyje yra nesočiųjų riebalų rūgščių, priešingai – naudingi. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys ne tik stiprina imuninę sistemą, bet padeda sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Šių riebalų rūgščių natūralūs šaltiniai yra žuvis, riešutai, žaliosios lapinės daržovės, avokadai, gysločių sėklų luobelės ir įvairūs vaisiai“, – sako vaistininkas.
„Cholesterolis, kaip ir riebalai, yra reikalingas mūsų organizmui. Jis dalyvauja vitamino D, tulžies rūgšties, lytinių hormonų gamyboje o taip pat atlieka svarbią funkciją galvos smegenų, nervų sistemos, organizmo ląstelių regeneracijos procesuose. Dėl šių priežasčių cholesterolio visiškai atsisakyti nerekomenduojama. Svarbiausia, kad būtų suvartojamas tinkamas jo kiekis ir koncentracija išliktų normali“, – sako M. Kamandulis.
Galima sumažinti padidėjusį cholesterolį
„Camelia“ vaistininkas akcentuoja, kad dėl ilgalaikio cholesterolio koncentracijos padidėjimo organizme gali išsivystyti aterosklerozė – lėtinė liga, pasireiškianti kraujagyslių siaurėjimu ir standėjimu. Dėl to organizme susidarę kraujo krešuliai gali sukelti miokardo infarktą ar insultą.
Todėl, M. Kamandulio teigimu, labai svarbu sekti cholesterolio kiekį kraujyje, kuris yra:
• normalus, kai koncentracija kraujyje mažesnė už 5 mmol/l;
• šiek tiek padidėjęs – 5–6,5 mmol/l;
• vidutiniškai padidėjęs – 6,5–7,8 mmol/l;
• aukštas – didesnis už 7,8 mmol/l.
Norintiems sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ar išlaikyti jį normalų, vaistininkas, be mitybos pokyčių, siūlo išbandyti 5 būdus, kurie nesukels didelių finansinių išlaidų.
1. Skirkite laiko fiziniam aktyvumui. Pasistenkite per dieną aktyviai fizinei veiklai skirti bent 30 minučių. Į parduotuvę eikite pėsčiomis, bėgiokite, važinėkite dviračiu, mankštinkitės ir t.t.
2. Atlikite kvėpavimo pratimus, medituokite. „Jungtinių Amerikos Valstijų ir Didžiosios Britanijos universitetų atliktų tyrimų rezultatai įrodo, kad 8 savaites per dieną kvėpavimo pratimams ir meditacijai skiriant 30-40 minučių pagerėja imuninės sistemos veikla, sumažėja padidėjęs kraujospūdis ir cholesterolio kiekis“, – sako M. Kamandulis.
3. Atsisakykite žalingų įpročių. Meskite rūkyti, kiek įmanoma sumažinkite alkoholio vartojimą.
4. Kontroliuokite savo svorį. Atsisakykite daug perdirbto cukraus turinčių produktų, skatinančių mūsų organizmą kaupti riebalus, pavyzdžiui, saldumynų, gaiviųjų gėrimų, vartojimo arba pasistenkite jį sumažinti.
5. Vartokite maisto papildus.
„Yra vitaminų ir mineralų, kurie gali sumažinti padidėjusį cholesterolį ir padėti išlaikyti normalią jo koncentraciją kraujyje. Tai – vitaminai C, B3 ir B6, chromas bei magnis. Be to, galite rinktis ir žuvų taukus, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad suvartojama omega-3 rūgščių riebalų rūgščių – EPR ir DHR – dienos norma būtų ne mažesnė nei 1 g. Subrendusių česnakų ekstrakto papildai taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio kiekio rodiklius“, – sako „Camelia“ vaistininkas.