Ugnė Urniežiūtė Biržuose gyvena tik dvejus metus. Bet jau spėjo susipažinti su daugeliu žmonių. Mat 28 metų mergina turi „skanų“ užsiėmimą – kepa tortus. Jos kepiniuose – tėvų Bešonių ūkyje, kuris yra Pakruojo rajone, užaugintos uogos ir naminių vištų kiaušiniai.
Ugnė į Biržus gyventi atvyko gavusi darbo pasiūlymą. Sako, jaukinosi mūsų kraštą sunkiai. Bet merginą sužavėjo jo grožis ir gamta, kuri ją įkvepia.
Patiko eksperimentuoti
Pakruojyje gimusi Ugnė Urniežiūtė šiame krašte užaugo, susidomėjo maisto gamyba bei konditerija.
Po mokyklos ji išvyko studijuoti į Kauną. Baigė maisto mokslo ir technologijos bakalauro studijas Kauno technologijos universitete.
Po mokslų baigimo pasiliko dirbti Kaune. Tačiau visą laiką šalia mokslų ir darbų namie užsiimdavo kepiniais. Jai patiko išbandyti naujus receptus ir eksperimentuoti.
Praėjus kuriam laikui nusprendė, kad nori grįžti savo į gimtąjį miestelį ir pabandyti įsitvirtinti. Įregistravo kepinių gamybos vietą ir stvėrėsi darbų. Taip pat su tėvais nusprendė auginti braškes.
Kadangi jos tėvai jau ūkininkavo, tai vietos braškėms šiltnamiuose turėjo pakankamai.
Pradėjusi prekybą kepiniais ir braškėmis paskelbė apie veiklą facebook portale, sukurtame Bešonių ūkio profilyje.
Rado klientų ir Biržuose
Neilgai trukus Ugnė Biržuose gavo gerą darbo pasiūlymą, kurio negalėjo atsisakyti.
Dabar ji dirba pieno perdirbimo įmonėje laboratorijos ir kokybės vadove.
Persikėlusi į Biržus nepamiršo ir savo didžiausio pomėgio. Pradėjusi vėl kepti, Biržuose sulaukė daug dėmesio, dėl kurio labai džiaugiuosi.
„Labai smagu, kai žmogus užsisako mano kepinių ir juos įvertina teigiamai. Į kiekvieną kepinį ar tortą sudedu visą save ir stengiuosi, kad kiekvienas klientas liktų patenkintas“,- sako pašnekovė.
Tėvai laiko vištas, todėl visada yra naminių, laisvai laikomų vištų kiaušinių. Tėvų ūkyje yra ne tik įvairių rūšių desertinių braškių – nemažoje teritorijoje galima rasti aviečių, šilauogių ir kitokių uogų bei vaisių.
„Vasarą visada yra šviežių, ką tik nuskintų uogų, o žiemai ruošiame uogienes. Kadangi uogienes gaminame naudodami kitokį apdorojimo būdą nei įprastas (autoklavo technologija- aut. past.), uogos išlaiko savo formą ir taip nesuverda. Dėl šios priežasties jos yra daug skanesnės“,- pasakoja mergina.
Taip pat Ugnė savo kepiniams pasiruošia šaldytų uogų. Jas naudojant tortams, net ir žiemą galima pajausti uogų skonį ir kvapą, tarsi būtų jos ką tik nuskintos.
„Kadangi visą vaikystę seneliai ir tėvai ūkininkavo, matydavau, iš kur atsiranda naminiai produktai, savo užauginti vaisiai, uogos. Laikui bėgant supratau, kad naminius produktus reikia vertinti.
Pastebėjau, kad ir kiti žmonės juos labai vertina ir ieško, kur jų galėtų įsigyti. Dėl šios priežasties savo kepiniuose naudoju tik naminius produktus“,- kalba konditerė.
Kol kas jos gaminių asortimentas dar nėra labai platus. Prieš pradedant siūlyti naują tortą ar kitą kepinį klientams, atliekami įvairūs eksperimentai, kol sukuriamas tobuliausias receptas. Tuomet tokį tortą Ugnė atiduoda „vertinimo komisijai“, tai yra savo artimiesiems ir draugams.
Tik sulaukus gero įvertinimo torto nuotrauka keliauja į facebook puslapį „Bešonių ūkis“ ir yra matoma kitiems.
Atskleidžia tortų receptus
Klientai labiausiai mėgsta Ugnės gaminamą grietinėlės – maskarponės tortą su braškėmis arba avietėmis. Jis pasižymi savo subtiliu skoniu. Nėra per saldus, jaučiasi citrinos poskonis. Todėl yra puikiai vertinamas pačių mažiausių valgytojų.
Kitas pamėgtas tortas yra kreminės varškės su želė ir vaisiais. Jį renkasi tie, kurie nori gaivaus, lengvo, vasara ir uogomis kvepiančio gaminio. Jis sudarytas iš keleto sluoksnių – biskvito, kreminės varškės ir kondensuoto pieno, trintų braškių ir želė. O įdomiausia dalis yra ta, kad toks tortas visas yra apdėtas vaisiais bei uogomis ir aplietas želė sluoksniu.
Dar gaminamas karamelinis – kavos tortas su sūrio kremu. Į jo vidų deda namuose virtą karamelę su kava, kuri tortui priduoda sodraus ir stipraus skonio. Dabar labai populiarus „Snickers“ tortas. Jis išsiskiria tuo, kad jo gamybai naudojamas ką tik sumaltų žemės riešutų kremas, naminė karamelė, ten galima rasti riešutinį morengą, kuris suteikia tortui traškumo.
Pats naujausias konditerės sąraše yra kitoks nei įprasta „Medutis“.
„Asmeniškai man „Medutis“ nebuvo pats skaniausias tortas, tačiau pagaminusi šį naujovišką variantą savo nuomonę iš karto pakeičiau. Jis išskirtinis tuo, kad medaus lakštai pertepami vaniliniu sūrio ir karameliniu kremais, taip pat dedamas braškių sluoksnis, kuris suteikia tortui taip norimo gaivumo“, – kalba U. Urniežiūtė.
Kepamiems pyragams ji naudoja namines uogas, pagal senovinį receptą kepa vaflius, kuriems reikia daug kiaušinių.
Spaus ir aliejų
Ugnės gaminių galima įsigyti iš anksto užsakius, tereikia jai paskambinti arba parašyti asmeninę žinutę telefonu, facebook ar Bešonių ūkio profilyje.
Ateityje ji svajoja apie savo verslą. Viena didžiausių svajonių – atidaryti kepyklėlę, kurioje kiekvieną dieną būtų galima įsigyti ką tik iškeptų skanėstų ir tortų.
Greitu metu su draugu Mantu Kairiu ketina išleisti šalto spaudimo aliejaus gaminių liniją. Planuoja startuoti su iš lietuviškų sėklų išgaunamo šalto spaudimo ir nerafinuotu moliūgų, kanapių, rapsų, saulėgrąžų aliejumi. Juo prekiaus turguose ir mugėse.