Biržų krašto žmonių darbštumą bei verslumą liudija ir anksčiausiai prekystalius pasiekiantis pirmasis šviežių daržovių derlius.
Turgavietės Biržuose džiugina krašto žmonių išauginta produkcija. Tikra šviežių daržovių karalyste galima vadinti Stasio ir Validos šeimos ūkį, kuriame išaugintomis daržovėmis biržiečiai gali mėgautis jau nuo ankstyviausio pavasario.
Praėjusį ketvirtadienį šiek tiek vėliau užsukusieji į turgų jau negavo šviežių morkyčių – jas tiesiog „nušlavė“ ankstyvieji pirkėjai.
Pasak už prekystalio besidarbavusios ūkininkės Validos, pirmąsias morkyčių „puokštes“ į turgų vežti nebuvo drąsu. Abejota jų paklausa, todėl ant turgaus prekystalių atsidūrė palyginti nedidelis morkų kiekis. Tačiau pirkėjai paliudijo, kad šios oranžinės vitaminų puokštės reikalingos ir perkamos.
Ant ūkininkų Styrų prekystalių – ne tik šių metų šviežumu alsuojančios oranžinės ūkio gėrybės. Raudona spalva vilioja ūkyje išaugintas jaunučių burokėlių derlius, kviečia gaivinanti kopūstų žaluma. Ji papildo jau nuo ankstyvo pavasario turguje žaliuojančius svogūnus, salotas, krapus, špinatus. O koks stalas be agurkėlių? Jie brangesni už atvežtinius, tačiau vilioja šviežumu, traškumu ir, aišku, skoniu.
„Žmonės renkasi, ką pirkti, kiek gali mokėti. Mes, kai tik galim, stengiamės daryti nuolaidas“, – sakė Valida, gerokai nuleidusi kainą savo ūkio daržovei, kurios taip norėjo pinigėlius virpančiomis rankomis skaičiavusi senolė.