Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Panevėžio departamento direktoriaus įsakymu suteikta veterinarinė registracija fizinio asmens namų cecho mėsos perdirbimo veiklai.
Nuo šiol Kutelių kaime gyvenanti Danutė Pladienė gali užsiimti mėsos gaminių gaminimu nedideliais kiekiais ir juos tiekti vietinei rinkai.
Biržų skyriaus vadovo funkcijas einanti Rasa Stanevičienė sakė, kad tai jau Biržų rajone šeštas smulkus mėsos gamintojas ir tiekėjas, kuris gavo tokią veterinarinę registraciją.
Mėsos gaminius smulkieji verslininkai gali gaminti supaprastintomis sąlygomis. Jie turi būti įsirengę patalpas savo veiklai su gerai nuvalomomis dangomis. Jas įvertina VMVT darbuotojai.
Mėsininkai savo gaminius gali išvežioti 100 kilometrų atstumu nuo cecho.
Danutė Pladienė sakė žalios mėsos gaminiais turguje prekiaujanti jau septynerius metus. Bet dabar ji įregistravo veiklą, pagal kurią gali gaminti ir pardavinėti rūkytus bei savo gamybos perdirbtus gaminius.
„Turguje kartais parduodame ne visą mėsą, tad likusią ir kitą perdirbame“, – sakė moteris.
Savo cechelyje ji darbuojasi kartu su seserimi Vaida Užkuraite. Moterys mėsą ruošia visas dienas per savaitę, išskyrus sekmadieniais.
Mėsos gaminiai rūkomi tik alksnio dūmu. Itin skani rūkyta dešra, kumpis, šoninė, nugarinė.
Nuolatiniai klientai jau yra pamėgę virtą karkų vyniotinį, dešreles. Bet labiausiai visus žavi ypatingo skonio ir firminės šeimininkių receptūros kepeninė, kurios recepto D. Pladienė neišduoda. Tik užsimena, kad jos įsigiję ir paragavę klientai vėl sugrįžta.