• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Ketvirtadienis, 8 birželio, 2023
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai
No Result
View All Result

Sriuba su karo prieskoniais

Autorius: Jurgita Morkūnienė
2022-04-07
Kategorija: Aktualijos
A A
Sriuba su karo prieskoniais

Karo pabėgėlė Liuba sakė norinti parodyti, kokia skani ir įvairi Ukrainos virtuvė. Virdama barščius pagalbos centre ji stengiasi padėkoti pabėgėliams padedančiai nevyriausybinei organizacijai.

Share on FacebookShare on Twitter

Biržuose apsistoję ukrainiečiai pabėgėliai už gerumą skuba atsidėkoti jiems padėjusiems žmonėms ir nevyriausybinėms organizacijoms. Jie verda ukrainietiškus barščius – nacionalinį patiekalą, reprezentuojantį karo niokojamą šalį.

Skambučiai – ir apie bombardavimus
Praėjusį pirmadienį Liuba, ukrainietė karo pabėgėlė, sparčiai sukosi Biržų pagalbos centro virtuvėje. Ji vaikų dienos centro lankytojams virė ukrainietiškus barščius.

Kadaise buvusi didelio fabriko Lvovo apskrityje ekonomistė, o dabar pensininkė į Biržus nuo karo atbėgo kartu su Kijeve gyvenančia dukra ir dviem mažamečiais anūkais. Jie apsistojo pusbrolio Algio Bartuškevičiaus šeimos namuose.
Moteris sakė norinti parodyti, kaip skaniai gamina ukrainietės moterys, o kartu bent tokiu būdu atsidėkoti jai daug padėjusiai nevyriausybinei organizacijai.

Ukrainietiški barščiai – nacionalinis šios šalies valgis. Liuba pasakojo, kad šis patiekalas yra kone privalomas ant ukrainiečių sekmadieninių pietų stalo. Tuomet verdami virtinukai su bulvėmis ir ukrainietiški barščiai, juos valgo visi šeimos nariai.
Tokia tradicija iki karo buvo ir Liubos šeimos namuose. Kai galėdavo, sekmadieniais į namus susirinkdavo dukra ir dar du sūnūs.
Dabar dukra su anūkais pabėgėlė, iš Lietuvos planuojanti išvykti dirbti į Norvegiją. Jaunylis sūnus savanoriu tarnauja Ukrainos kariuomenėje, kitas savanoriauja teritorinėje gynyboje.

Motina jaunyliui dažnai aiškina, kad klausytų vyresniųjų vadų. Ir nuolat dėl jo bijo – dalinys, kuriame tarnauja, yra šalia rusų bombarduotos geriausios Ukrainoje NATO ir šios šalies karinių pajėgų mokomosios bazės Javarovskio poligone.

Kol vyko barščių virimo procesas, Liubos darbą nuolat pertraukdavo telefono skambučiai. Moteriai skambino iš Ukrainos dėl sunkiai sergančios jos 90 – metės motinos. Skambino sūnūs, kiti giminaičiai. Be kita ko, ji vis išgirsdavo vardinant miestus ir kaimus, kuriuos pastarąją parą Ukrainoje bombardavo…

Receptas – paprastas ir sudėtingas
Liuba pasakojo, kad kiekviena šeimininkė ukrainietiškus barščius verda skirtingai. Visos turi savo pamėgtą receptą. Dar svarbu, kam tie barščiai skirti – ar suaugusiems, ar vaikams. Mat mažiesiems barščiai verdami švelnesnio skonio, o vyresniems – aštresni. Pagal skonį sriuba gardinama aštriuoju pipiru. Į puodą pirmiausia dedama mėsa. Liuba šįkart virė kiaulieną. Mėsa užverdama ir vanduo išpilamas. Tuomet pilamas naujas vanduo ir verdama toliau.

Ukrainietiški barščiai neįsivaizduojami be pupelių. Jos turi būti išmirkytos vandenyje, kad lengviau išvirtų. Pilamos iškart į puodą su verdama mėsa.

Po pusvalandžio dedamos žalios bulvės ir tarkuoti žali kopūstai. Pavirus dešimt minučių beriama druska ir įmetamas lauro lapas. Pipirų, pasak virėjos, nereikia, nes nuo jų sriuba būna aštri.

Į keptuvę su įkaitusiu aliejumi dedami supjaustyti svogūnai. Ant jų pilama truputį druskos. Juos apkepinus sudedamos tarkuotos morkos. Šiems ingredientams apkepus ant viršaus pilami sutarkuoti nevirti raudonieji burokėliai.
Visa ši masė apkepama. Ant jos pilama pomidorų padažo arba pastos ir toliau kepama.

Šeimininkė sakė, kad vasarą, kai yra šviežių pomidorų, ji į sriubą deda sutrintus šviežius pomidorus ir juos kartu apkepa bendroje masėje.
Vėliau visa ši masė sukrečiama į puodą ir dar kelias minutes paliekama pasitroškinti.

Baigiant virti barščius į puodą buvo įdėta grietinės, įpilta šiek tiek acto. Taip pat pribarstyta žalių supjaustytų krapų.
Jei norima, kad sriuba pastovėtų ilgiau, į bendrą puodą grietinės nededama.

Biržų pagalbos centro direktorė Regina Židonienė su ukrainiete Ala bendrauja nuo pirmos jos atvykimo dienos.

Savo barščius turi skirtingi regionai
Į barščių virimo procesą įsijungė į Biržų pagalbos centrą atėjusi dar viena ukrainietė Ala. Iš Žitomiro, kurį šiuo metu rusų pajėgos bombarduoja, tik atvykusi moteris prašė pagalbos rūbais, nes iš miesto išbėgo taip, „kaip stovi“.
Moteris sakė į barščius būtinai dedanti česnako. Bet tai pagal jos receptą.

Skirtingi ukrainietiški barščiai verdami Galicynos, Užkarpatės, Buchovinsko, Čerkaso, Kijevo regionuose. Biržuose šįkart buvo verdama Galicino, arba vadinamieji „banderovcų barščiai“.

„Mūsų mieste yra paminklas Stepanui Banderai. Mes jį labai gerbiam, jis mūsų nacionalinis didvyris. Ką rusai apie jį kalba, nereikia klausyti“,- kalbėjo Liuba.

Moterys pasakojo ir apie Ukrainoje populiarią sriubą – solianką. Tuomet į ją dedamas kumpis, dešra, alyvuogės, rauginti agurkai. Taip pat pipirai, pomidorų padažas. Labai gera rūgšti sriuba ruošiama Užkarpatėje.
Ruošiant virtinukus su bulvėmis jos iškepamos būtinai ant kiaulės taukų ir maišomos su pakepintais svogūnais. Tuomet įdaras būna labai skanus.

„Jie atnešė tik blogį“
Baigiant virti barščiams Liuba prisimena vieną ukrainietišką dainą ir braukia ašaras. Daina apie Antrojo pasaulinio karo metu, anksti ryte, bombarduojamą Kijevą.

„Ir dabar tą patį padarė. Rusai bombardavo penktą valandą ryto. Rusų žmogus – negeras žmogus. Nors mes, ukrainiečiai, su jais labai gražiai elgėmės“, – kalbėjo moteris.

Ji kalbėjo apie istorinius įvykius, susijusius su rusų ordų atneštu skausmu, apie golodomorą, kurio metu badu išmarinta milijonai ukrainiečių ir kitų šios šalies gyventojų.

Tame krašte, kur gyvena Liuba, daug už Ukrainos nepriklausomybę kovojusių šeimų buvo ištremta į Sibirą.
„Dabar rusai vėl atėjo. Jie atnešė tik blogį“, – kalbėjo karo pabėgėlė.

ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Iki ketvirtfinalio „Biržų KKSC“ trūksta vienos pergalės

Kitas įrašas

Keičiasi užsikrėtimo ŽIV būdas

Susiję straipsniai

Šiųmetinis medasukis – itin sunkus

Šiųmetinis medasukis – itin sunkus

2023-06-06
Šunų vedžiojimo ypatumai

Šunų vedžiojimo ypatumai

2023-06-06
Prašo išgabenti nenaudojamas valtis

Prašo išgabenti nenaudojamas valtis

2023-06-06
Nukėlė kapinių vartus

Nukėlė kapinių vartus

2023-06-06
Kitas įrašas

Teismo verdiktą Biržų politikas žada skųsti

Naujausi įrašai

  • Senas motociklas
  • Joninių gegužinė
  • Kino teatras. Slėptuvė nuo gyvenimo. Keliaujanti paroda.
  • BIRŽŲ KRAŠTO MUZIEJUJE „SĖLA“
  • BIRŽŲ KULTŪROS CENTRE

Skaitomiausi įrašai

  • Vienu galingu smūgiu – keturi automobiliai

    Vienu galingu smūgiu – keturi automobiliai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Užaugo kartu su savo vaikais

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pasaulio magija pagal Veroniką

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Kaltinamieji norėtų platesnių kriminalinės žvalgybos užfiksuotų pokalbių

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Biržiečių delegacijos balsavimas išsiskyrė

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Mūsų svetainė naudoja slapukus (cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei Jūs sutinkate su šiems tikslams naudojamais slapukais, spauskite "sutinku" ir toliau naudokitės svetaine. Sąlygos ir taisyklės