Visi, bent kiek besidomintys Japonijos kultūra žino, kad šioje Tekančios Saulės šalyje arbatos gėrimo ceremonija svarbus ritualas. Japoniška matcha arbata iš kitų savo „seserų“ išsiskiria tuo, kad jos krūmeliai dengiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Dėl to arbatos lapeliai įgauna sodriai žalią spalvą ir intensyvesnį skonį. Apdoroti arbatos lapeliai vadinami tencha, o sumalus tampa matcha arbata.
Matcha arbata pakankamai brangi tiek dėl ypatingo auginimo būdo, tiek dėl pagaminimo. Lapeliai malami labai lėtai, kad malimo metu nekiltų temperatūra ir nepakistų arbatos kokybė.
Tencha taip pat naudojama gėrimams ruošti ir kulinarijoje. Jos skonis lengvas, šiek tiek saldokas, o kvapas – gaivus ir šviežias.
Kuo naudinga matcha arbata
Matcha arbatoje gausu antioksidantų, apsaugančių odą nuo senėjimo. Štai kodėl japonai taip ilgai gyvena ir jaunai atrodo. Taip pat šioje arbatoje gausu ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kurios padeda:
• nuraminti protą, pagerinti atmintį ir susikaupimą – arbatos lapeliuose esantis L-teaninas skatina dopamino ir serotonino gamybą smegenyse. Šie hormonai atsakingi už gerą savijautą, smegenų veiklą ir atmintį;
• pasipildyti energijos atsargas – skirtingai nei žalioji arbata, matcha savo sudėtyje neturi kofeino, todėl nesukelia nervingumo, dirglumo. Tačiau vos vienas matcha arbatos puodelis gali pakrauti energija net 6 valandoms;
• sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje – kas apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų;
• pagreitinti medžiagų apykaitą – arbatos lapeliuose esantis chlorofilas pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis, taigi geriant matcha, pagreitėja organizmo metabolizmas, greičiau sudega riebalai ir krenta svoris, organizmas natūraliai pašalina sunkiuosius metalus, toksinus;
• sustiprinti imunitetą – matcha arbatoje gausu vitaminų A ir C, kalio, geležies, kalcio, proteinų.
Kaip išsirinkti kokybišką matcha arbatą?
Matcha arbata gaminama Japonijoje, Indonezijoje, Kinijoje ir kitose pasaulio šalyse. Renkantis arbatą reikėtų atkreipti dėmesį į jos:
• aromatą;
• miltelių spalvos sodrumą;
• kilmę.
Jei esate naujokai, nebijokite eksperimentuoti ir paragauti kuo daugiau matcha arbatos. Tokiu būdu atrasite sau tinkamiausią variantą.
Kaip teisingai paruošti matcha arbatą
Matcha arbata ruošiama kitaip nei dauguma kitų arbatos rūšių. Jos paruošimui rekomenduojama įsigyti specialų rinkinį, kurį sudaro:
• chasen šluotelė;
• chashaku šaukštelis;
• matchawan;
• matcha arbata.
Jei arbatos jau įsigijote ir nekantraujate išbandyti, o specialaus rinkinio neturite, matcha galite pasigaminti naudodamiesi virtuvėje turimomis priemonėmis:
• arbatiniu šaukšteliu;
• sieteliu arbatai;
• sriubai skirtu dubenėliu;
• šluoteliniu plaktuvu ar panašiu įrankiu;
• matcha arbatos milteliais (1 puodeliui – 2 g);
• karštu vandeniu (80 ml maždaug 80 °C temperatūros).
Galite pradėti gaminti:
• pirmiausia dubenėlyje su karštu vandeniu apie 1 min. pamirkykite šluotelę;
• prieš dėdami matcha arbatos miltelius į dubenėlį, išsijokite per sietelį;
• dubenėlyje padarykite matcha arbatos košelę – įpilkite šiek tiek vandens ir maišykite, kol neliks gumulėlių;
• supilkite likusį vandenį ir plakite šluotele neliesdami dubenėlio dugno.
Jei norite pasijusti kaip tikroje japoniškoje arbatos gėrimo ceremonijoje, neskubėkite, atsipalaiduokite ir mėgaukitės procesu.