• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Penktadienis, 13 birželio, 2025
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
No Result
View All Result

Įkvėpimo šaltinis – meilė

Autorius: Alfreda Gudienė
2025-02-14
Kategorija: Žmonės
A A
Įkvėpimo šaltinis – meilė

Iš Ugnės ir Manto atokvėpio meto toliau nuo namų ir vis smarkiau įsisukančios verslo karuselės „Skonio mūza“. Asmeninė nuotr.

Share on FacebookShare on Twitter

Netrukus Biržuose duris atverti žada nauja desertinė „Skonio mūza“. Jos įkūrėjai – jauni, žavūs, išsilavinę ir darbštūs žmonės. Ugnė ir Mantas Kairiai atkakliai siekia realybe paversti verslo idėją – Biržuose įkurti prancūziškais desertais viliojančią erdvę. Prancūziškos virtuvės tradicija alsuojantys gaminiai gundys tekstūros lengvumu ir gaiviais skoniais.

Visi keliai vedė į Biržus
Kaune studijas baigusių jaunuolių galimybė dirbti didmiestyje nesugundė.
Trisdešimt vienų sulaukusio biržiečio Manto ir Pakruojyje užaugusios trisdešimtmetės Ugnės keliai susikirto… Pasvalyje. Tai buvo bioetanolio ir biodujų gamykla „Kurana“, kurioje įsidarbino maisto technologė ir IT inžinierius.

„Ugnė dirbo laboratorijoje, o mes eidavome pas panas kavos gerti“, – linksmai apie pažinties pradžią sako Mantas. Abu jaunuoliai į darbą Pasvalyje važinėjo iš gimtųjų miestų.
„Ugnė kartodavo, jog niekada nenorėtų gyventi Biržuose, kuriuos kadaise buvo mačiusi vienintelį kartą. O likimas ir visi keliai vedė į Biržus“, – sako ketverius metus „Kuranoje“ dirbęs ir į Biržus grįžęs Mantas. Į jo gimtąjį miestą atvyko ir Ugnė, kurią sugundė skelbimas, kad įmonė „Nordic Proteins“ ieško laboratorijos vadovo.
Pora Biržuose gyvena jau daugiau nei trejus metus. Dabar Ugnė vadovauja laboratorijai, Mantas paniręs į pasiruošimo šeimos verslui reikalus.

Visa, kas „Skonio mūzos“ su meile pagaminta ir džiaugsmo pripildyta gimsta nedidukėje virtuvėje, netrukus kelsis į naująją desertinę. Asmeninė nuotr.

Vieta verslui – tėvų sklype, idėja – iš tėvų namų
Desertinė „Skonio mūza“ kuriasi J. Basanavičius gatvėje, Manto tėvų Virginijos ir Dainiaus Kairių sklype. Prie sankryžos su Malūno gatve jau iškilęs pilkas komercinės paskirties pastatas, vyksta paskutinieji įrengimo darbai.

Pasak Manto, verslo idėjos įgyvendinime ilgiausiai truko projektavimo ir projekto derinimo stadijos. Teko pildyti regioninio parko ir senamiesčio zonoms taikomus reikalavimus.
„Įveikėm. Viskas įveikiama, tačiau yra laiko klausimas. Patys dirbome prie statybos, o tai irgi reikalauja daug laiko. Daug padėjo patirties ir supratimą apie statybos darbus turintys mano tėvai, esame jiems dėkingi“, – kalba Mantas.

Ryšį su artimaisiais tarsi iliustruoja prie kavos vykstantį pokalbį nutraukę telefono skambučiai.
„Yra reikalų – pabėgo tėvų šuo Ganas. O tėvai šiuo metu serga“, – sako vienturtis Mantas, derinantis pagalbos tėvams veiksmus.
Vyro tėvai labai palaikę sūnaus šeimos norą kurti savo verslą, statyti desertinę. Jaunuosius Kairius palaiko ir ūkininkaujantys Ugnės tėvai.
„Jie labai verslūs, nuolat skatinę vaikus ko nors imtis. Nuolat girdėjau juos sakant – bandyk, daryk, nebijok. Verslo kūrimas – tėvelių idėja“, – sako Ugnė, šeimoje augusi su broliu.
Į klausimą, kodėl pasirinko konditeriją, Ugnė atsako kalbėdama apie vaikystės namus. Kartu su mama ji mėgdavusi suktis virtuvėje – eksperimentuoti, tobulinti receptus.

Asmeninė nuotr.
Asmeninė nuotr.

Rinką jaukinosi senoviniais kepiniais
Prancūziškos konditerijos desertus ne tik bičiuliams siūlanti šeima verslą pradėjo nuo daugeliui žinomų ir laiko patikrintų kepinių.
„Iš pradžių kepėme tuos senovinius vafliukus – traškius, su daug sviesto. Vežėme juos į Šiaulių, Kauno turgus. Kepdavome penktadienį grįžę po darbo, o šeštadienio rytą – į turgų. Klausiate, ar sekėsi? Labai. Jaučiau, kad ir dabar turėtų paklausą. Tačiau šis gaminys labai imlus laikui. Kaip ir „grybukai“, – sako Mantas.
Gavus reikiamus leidimus, konditerijos mini cechu tapo jų buto virtuvė, verslas vykdytas kaip individuali veikla. Pirmieji tortai buvo tradiciniai su maskarpone, grietinėle ir Ugnės tėvelių augintomis braškėmis.

Dabar facebook erdvėje žinoma „Skonio mūza“ reklamuoja įmantrius kepinius – įvairių skonių prancūziškus putėsinius desertus, eklerus, tartaletes, pyragaičius, tortus ir „Bento“ tortukus (mažyčius, minimalistiškai dekoruotus), skirtus tik keliems žmonėms, kai švenčiama be būrio svečių.
„Stengiamės gamyboje naudoti tai, ką galime užsiauginti patys. Turime Biržuose plotą braškių, Pakruojyje – vyšnių. Avietes perkame iš biržiečių ūkininkų. Pagal skonius renkamės visa, kas dera mūsų pačių ir krašto soduose bei ūkiuose“, – sako Ugnė.
Konditerė ir jos sutuoktinis Mantas tvirtina, kad gaminiui yra svarbiausia naudojamų produktų kokybė. Štai ir sviesto, kuris yra tikrai brangus, naudojama daug. Kokybiškoje konditerijoje sviestas yra nepamainomas.

„Maistas man visada buvo susijęs ir su kūrybiškumu“, – sako meniškos sielos Ugnė, pasirinkusi maisto technologijos studija. Asmeninė nuotr.

Planuose – ir lauko terasa
Visa, kas „Skonio mūzos“ su meile pagaminta ir džiaugsmo pripildyta gimsta nedidukėje virtuvėje, kelsis į naująją desertinę. Tai ir lengvučiai putėsiniai desertai, gaminami iš vaisių, uogų sulčių, šokolado, kavos, kakavos bei kitų komponentų, ir lengvais plikytais kremais su gaiviais uogų sluoksniais pertepti įvairiausi tortukai bei kiti skanėstai.
Prie skanėstų bus siūloma kavos, arbatos, kokteilių. Užsukusieji į desertinę „Skonio mūza“ galės prisėsti prie svečių laukiančių stalelių. Erdvė desertinės viduje nedidukė, tačiau vadybininko, tiekėjo ir kitas pareigas atliekantis Mantas tikisi, kad jau vasarą „išsipildys“ ir lauko terasa. Projektas paruoštas.

Apie mūzas
Pavadinimas „Skonio mūza“ gimęs sutuoktiniams važiuojant namo iš Ugnės tėvelių.
„Mantui tas žodis „mūza“, reiškiantis ir įkvėpimo šaltinį, labai patinka“, – sako Ugnė.
„O kas gyvenime yra tavo mūza?“ – klausiu Manto.

„Ugnė“, – atsako vyras. Ir kalba apie jos idėjas, menišką sielą. Ugnė ir muzikos mokyklą baigė, ir choruose, ansambliuose dainavo, ir fortepijonu groja.
„Aš esu inžinierius, o Ugnė – menininkė“, – priduria Mantas. Ugnė kalba, kodėl pasirinko maisto technologijos studijas Kauno technologijos universitete. Sako, kad nežiūrint meniškos prigimties, jai norėjosi įgyti specialybę, susijusią ir su aiškumu, tikslumu.

„Maistas man buvo susijęs ir su kūrybiškumu. Tai visais laikais žmogui reikalingas gyvybės šaltinis, versmė, kuriai sykiu būtinos žinios, nuolatinis atsinaujinimas“, – sako Ugnė.
Jos ir vyro bei tėvų požiūris į maistą sutampa.

„Mes abu esame smaližiai, o ir mūsų tėvų šeimos mėgsta gerai, skaniai pavalgyti. Visi, kai tik yra galimybė, mėgstame kartu susėsti prie stalo, bendrauti. Taigi maistas mums yra ir suburiantis elementas“, – kalba Ugnė.
Mantas dar nori pridurti apie žmonos ypatingumą.
„Ji yra karininkė. Studijuodama trejus metus mokėsi jaunųjų karininkų vadų mokykloje, turi leitenanto laipsnį“, – sako mylintis vyras apie trapius skanėstus kuriančią ir gaminančią savo moterį.

Į šventes keliauja ir įspūdingi plikytais kremais su gaiviais uogų sluoksniais pertepti įvairiausi tortai bei kiti skanėstai. Asmeninė nuotr.

Patyrę, kad Lietuvoje gyventi gera
Graži ir laiminga atrodanti pora džiaugiasi vienas kitu ir bendrais rūpesčiais. Jų užtenka, norint atverti naujos desertinės duris, už kurių – abiejų triūso, kūrybiškumo ir drąsos rezultatas.

Ugnė ir Mantas sutartinai tikina, kad jauni žmonės turėtų nedejuoti, į kitus pavydžiai nežiūrėti, o drąsiai imtis patinkančios veiklos.
„Nedejuoti, nebijoti klysti ir ištikus nesėkmei nepasimesti“, – sako Ugnė. Jai pritaria ir Mantas. Abu sutaria, kad jiems yra liūdniausia matyti žmones, kurie nieko gyvenime nenorėtų keisti. Tiesiog renkasi, tarkim, samdomo darbo patogumą ir svarsto, kad gera tiems, kurie turi savo verslą.

„Jie dirba 5 dienas per savaitę nuo 8 iki 17 valandos, kažkuo dar nepatenkinti, tačiau sykiu nieko nenori keisti, niekuo rizikuoti. O turėdamas savo verslą neretai turi dirbti ar bent jau mintimis neatitrūkti visas 7 dienas per savaitę kasdien po 24 valandas per parą. Tačiau tai yra paties žmogaus pasirinkimas“, – sako Mantas.

Jiedu su Ugne sutaria, kad jaunas žmogus turi galimybę rinktis, kur gyventi, ką dirbti, gali išbandyti įvairias galimybes. Svarbiausia, anot pašnekovų, netingėti.
Darbo užsienyje skonį pajutę Ugnė ir Mantas žino, ką reiškia būti emigrantu ir kokiomis sąlygomis dirbant ir gyvenant galima pelnyti vadinamąjį didelį atlyginimą.

„Kodėl sunkiu darbu ir gyvenimu svetimoje šalyje norime tarsi „ištrinti“ Lietuvoje įgytas žinias, prarasti galimybę dirbti ir būti savo šalyje su artimaisiais?“ – kalba Mantas.
Atsakymas apie meilės ir ištikimybės savo kraštui bei artimiesiems rezultatą – už netrukus atsiversiančių „Skonio mūzos“ durų.

Asmeninė nuotr.
ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Kaip sukurti jaukumą, juntamą vos įėjus pro duris?

Kitas įrašas

Vandentiekio trasoje murkdosi politikas ir jo sutuoktinė

Susiję straipsniai

Gyvenimo džiaugsmo moko ir likimo siunčiami išbandymai

Gyvenimo džiaugsmo moko ir likimo siunčiami išbandymai

2025-06-10
Sugrįžti į tikruosius namus su savo žmogumi

Sugrįžti į tikruosius namus su savo žmogumi

2025-06-06
Šaudymo sportui paaukojęs asmeninį gyvenimą

Šaudymo sportui paaukojęs asmeninį gyvenimą

2025-05-30
Kario tikslas – išmokti ir pasiruošti. „Žalias“ karys – tik mėsos gabalas

Kario tikslas – išmokti ir pasiruošti. „Žalias“ karys – tik mėsos gabalas

2025-05-27
Kitas įrašas
Vandentiekio trasoje murkdosi politikas ir jo sutuoktinė

Vandentiekio trasoje murkdosi politikas ir jo sutuoktinė

Naujausi įrašai

  • 5 geriausi lūpų dažai skirtingoms išvaizdoms 2025 m.
  • Kokiu pagrindu renginiuose dalyvavo „Biržų duona“?
  • Užtvindyti gyventojai šaukiasi pagalbos
  • Su vaistinių tinklais susitarti nepavyko
  • A. Kriaučiūno vardo turnyrą laimėjo Biržų komanda

Skaitomiausi įrašai

  • Biržuose atidaryta nauja sušinė „Gvidushi“

    Biržuose atidaryta nauja sušinė „Gvidushi“

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gyvenimo džiaugsmo moko ir likimo siunčiami išbandymai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Sugrįžti į tikruosius namus su savo žmogumi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Biržuose prie bedugnės

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Fontanai daugiau nebešoks

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Tvarkyti sutikimą dėl slapukų
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas ir funkcijas.
Funkcinis Visada aktyvus
Techninė saugykla arba prieiga yra griežtai būtina siekiant teisėto tikslo – sudaryti sąlygas naudotis konkrečia paslauga, kurios aiškiai paprašė abonentas arba naudotojas, arba tik tam, kad būtų galima perduoti ryšį elektroninių ryšių tinklu.
Parinktys
Techninė saugykla arba prieiga yra būtina teisėtam tikslui išsaugoti nuostatas, kurių neprašo abonentas ar vartotojas.
Statistika
Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik statistiniais tikslais. Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik anoniminiais statistikos tikslais. Be teismo šaukimo, jūsų interneto paslaugų teikėjo savanoriško įsipareigojimo ar papildomų įrašų iš trečiosios šalies, vien šiuo tikslu saugoma ar gauta informacija paprastai negali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti.
Rinkodara
Techninė saugykla arba prieiga reikalinga norint sukurti naudotojo profilius reklamai siųsti arba sekti vartotoją svetainėje ar keliose svetainėse panašiais rinkodaros tikslais.
Tvarkyti parinktis Tvarkyti paslaugas Tvarkyti {vendor_count} pardavėjus Skaitykite daugiau apie šiuos tikslus
Peržiūrėti nuostatas
{title} {title} {title}
Skip to content
Open toolbar Nustatymai

Nustatymai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • BespalvisBespalvis
  • KontrastasKontrastas
  • Neigiamas kontrastasNeigiamas kontrastas
  • Šviesus fonasŠviesus fonas
  • Žymėti nuorodasŽymėti nuorodas
  • Antraščių dydisAntraščių dydis
  • Reset Reset