• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Šeštadienis, 2 liepos, 2022
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai - nepriklausomas Biržų krašto laikraštis
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
No Result
View All Result
Šiaurės Rytai - nepriklausomas Biržų krašto laikraštis
No Result
View All Result

Naminio alaus tradicija – nematerialaus kultūros paveldo vertybė

Autorius: Šiaurės Rytai
2022-04-12
Kategorija: Kultūra, Kultūros įvykiai
A A
Naminio alaus tradicija – nematerialaus kultūros paveldo vertybė
Share on FacebookShare on Twitter

Naminio alaus tradicija Biržų ir Kupiškio krašte šiemet pateko į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.
Kad taip atsitiktų, daug pastangų įdėjo Biržų krašto muziejaus „Sėla“ Lankytojų aptarnavimo ir edukacijos skyriaus vedėja Rima Binkienė ir Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centro Mėgėjų meno ir etninės kultūros skyriaus vedėja, folkloro klubo „Kupkėmis“ garbės narė Alma Pustovaitienė.

Lietuvių kultūroje nuo seniausių laikų vaišės yra vienas iš įprasčiausių būdų užmegzti ir palaikyti bendruomeniškumą. Kadaise pagrindinis vaišių paprotys buvo apeiginis gėrimas, siunčiamas ratu, sujungiantis žmones ir dievus, gyvuosius ir mirusiuosius.
Kaimo bendruomenėje iki šiol šią funkciją atlieka naminis alus. Visoje Lietuvoje gaminamas salyklinis alus, remiantis rašytiniais šaltiniais ir aludarių praktika, ypatingą vietą užima ir daugiausia tradicijų išlaikė iki šių dienų Biržų ir Kupiškio kraštuose.

Abiejų kraštų naminis salyklinis alus – tai ypatinga maisto rūšis, išskirtinės svarbos įvykių gėrimas, turintis keletą prasmių: mitologinę – susijusią su dievybėmis, mirusiųjų „vėlių vaišinimu“; agrokultūrinę – susijusią su ūkine veikla; socialinę – bendravimo; giminystės, bendruomeniškumo; kultūrinę-etnografinę: receptų paslaptys, dainos, minklės, užkalbėjimai.

Prasminga, kad ir dabar išlikusi sena tradicija – užstalės kultūra, kurioje svarbu ne tik vaišės, alaus vertinimas, aludario pagerbimas, bet ir dainos, pasakojimai, žaidimai. Tai yra kulinarinis bei istorinis paveldas, kuris reikšmingas kaip dabartinio Biržų bei Kupiškio krašto tapatybės ženklas.

Labai džiugu, kad turime tradicijos židinių, galime užfiksuoti dar gyvą tradiciją ir ją perduoti ateinančioms kartoms. Šių dienų Kupiškio ir Biržų aludarių, kelių jų kartų, aludarystė – gyvenimo būdas, pomėgis ir giminės ar bendruomenės puoselėtas ritualas (receptus paveldėjo iš tėvų, senelių, kaimynų). Jie patys daigina salyklą, augina bei šutina apynius. Jų naudojami gamybos indai, įrankiai – atkurti iš senųjų. Iš lūpų į lūpas perduodami persergėjimai – ko nevalia daryti, kai alus verdamas ir rūgsta (triukšmauti, būti piktam).

Pagal alaus rauginimo būdą randame šiuose kraštuose vieną skirtumą. Tai šalto (rūgimas trunka 3–5 dienas) ir šilto (rūgimas trunka iki dviejų parų) raugimo alus.
Biržiečiams būdingi abu raugimo būdai, nors labiau populiarus šalto raugimo būdas, kupiškėnams – tik šalto raugimo būdas. Skanesnis ir ilgiau išsilaiko šaltai rūgęs alus.

Biržuose apklausti aludariai, dabar naudodami pirktinius apynius, salyklą, mieles, labiau pasirenka šilto raugimo alaus būdą. Pagal technologiją tokiu būdu taip pat gaunama gera alaus kokybė. Naminio salyklinio alaus gamybos bei ją lydinčių papročių ir tradicijų išsaugojimas, pristatymas svarbus Biržų ir Kupiškio rajonų kolektyvams: folkloro klubui „Kupkėmis“ – rengiamose tradicinėse etnografinėse programose labai dažnai figūruoja naminis alus. Biržų krašto muziejuje „Sėla“ – nuo 2001 metų parengta edukacinė programa „Žaldoko alus“ (nuo 2018-03-26 patentuotas prekinis ženklas „A biržiečė vaišin dainuodamūs“, o vaišinimosi alumi tradiciją programoje pakaitomis pristato Biržų krašto folkloro kolektyvai „Siaudela“, „Žemyna“).

Naminio alaus gamybos tradicijos tęstinumą išlaiko abiejų rajonų žmonės – kiekvieno krašto kulinarinis paveldas, nuo seniausių laikų iš kartos į kartą perduodamas amatas.

Kartu su alaus tradicija Biržų ir Kupiškio krašte į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą šiemet pateko lietuviškas ritinis, kapinių šventė Kisiniuose, Palangos Jurginės, FiDi – Fiziko diena, akmentašystės tradicija Kelmėje, muzikavimo cimbolais tradicija Ignalinos ir Švenčionių kraštuose, dzūkų smuikavimo tradicija bei būgnijimas su kūlele Rytų Aukštaitijoje.
Gegužės 5 dieną Vilniaus Rotušėje vyks iškilmės, kur bus pagerbti žmonės, kurių pastangomis minėtos vertybės šiemet pateko į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Biržų krašto muziejaus „Sėla“ informacija

ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Verbų sekmadienis – apie gyvybę ir viltį

Kitas įrašas

Valė Širvėnos pakrantes ir salas

Susiję straipsniai

Prizininkų gretose

Prizininkų gretose

2022-06-28
Performansas Jono Meko stiliumi

Performansas Jono Meko stiliumi

2022-06-28
Žygis – monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metų paminėjimui

Žygis – monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metų paminėjimui

2022-06-28
Misija įmanoma: 16 tonų krosnį pavyko iškelti kranu

Misija įmanoma: 16 tonų krosnį pavyko iškelti kranu

2022-06-23
Kitas įrašas

Teismo verdiktą Biržų politikas žada skųsti

Naujausi įrašai

  • Parama jauniesiems ūkininkams – investicija į ateitį
  • Monika Vilemaitė: nors gyvenimas – didelis vakarėlis, tikra laimė mėgsta tylą
  • Maudyklų vandens švarus
  • Savi merui dėkojo už ramybę, oponentai pasigedo tvirtos nuomonės
  • Šieno pertekliaus bėdos

Skaitomiausi įrašai

  • Bedalis, valdantis dvarą

    Bedalis, valdantis dvarą

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • TURGUS. Vaidos Voraitės sugrįžimas

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ilgąjį savaitgalį – tragiški įvykiai

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Monika Vilemaitė: nors gyvenimas – didelis vakarėlis, tikra laimė mėgsta tylą

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Maudynių išrūgose galimybė ir pamirštas Joninių laužas

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Mūsų svetainė naudoja slapukus (cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais. Jei Jūs sutinkate su šiems tikslams naudojamais slapukais, spauskite "sutinku" ir toliau naudokitės svetaine. Sąlygos ir taisyklės