• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Šeštadienis, 24 gegužės, 2025
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
No Result
View All Result

„Supermaistu“ vadinamos lokvos – kokie tai vaisiai ir kaip juos valgyti?

Šiaurės Rytai Autorius: Šiaurės Rytai
2023-05-04
in Aktualijos, Sveikata
Share on FacebookShare on Twitter

Šalia bananų, mangų ir ananasų parduotuvių lentynose jau sodria geltona spalva vilioja lokvos. Ar esate girdėję, kokie tai vaisiai? Skoniu abrikosus, kriaušes arba slyvas primenančios lokvos ne be reikalo taip mylimos Azijoje – jas galima valgyti tiek šviežias, tiek gardinti pyragus ar grilio patiekalus, o dėl naudingų savybių jos yra vadinamos „supermaistu“ ir ypač vertinamos tradicinėje kinų medicinoje.

Tradicinės kinų medicinos lobis
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė, pažymi, kad populiariausia šių vaisių rūšis – japoninė lokva, kuri gausiai auginama ir Ispanijoje, Kosta Blankos pakrantėje, prie Viduržemio jūros. Kartu su braškėmis ir ankstyvaisiais melionais jos Ispanijoje žymi nekantriai laukiamo vaisių sezono pradžią.

„Lokvos atrodo panašios į abrikosus, tačiau yra pailgesnės formos. Vaisiaus viduje paprastai būna keturi kieti kauliukai, kurių negalima valgyti. Patys vaisiai yra labai sultingi, gaivūs ir lengvai rūgštelėjantys“, – sodrios spalvos vaisius apibūdina J. Sabaitienė.
Lokvos – tikros vitaminų ir naudingų mineralų bombos: juose yra vitaminų A, B6, C, kalcio, fosforo, mangano ir beta karoteno. Be to, gausu magnio ir kalio, kurie būtini tinkamam nervų sistemos funkcionavimui ir raumenų sistemos veiklai.

Lokvų vertė nuo seno žinoma Azijoje, tad šie vaisiai plačiai naudojami tradicinėje kinų medicinoje. Teigiama, kad lokvos gali gelbėti turintiems aukštą cholesterolį, stiprinti imuninę sistemą ir lengvinti skrandžio problemas. Vaisiai taip pat pasižymi diuretiniu poveikiu, tad juos į savo mitybą įtraukti verta ir dažnai kovojantiems su šlapimo pūslės infekcijoms. Be to, vienoje lokvoje yra vos 25 kcal, tad tinka ir diabetikams, ir besilaikantiems dietos.

Ar valgyti žievelę?
Šie vaisiai ypač universalūs, tinkantys tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Iš jų galima sudaryti visą meniu – nuo aperityvo iki deserto, nuo salotų iki puikių pagardų grilio vakarėliui. Lokvas galima kepti, iš jų gaminti padažus, džemus, kompotus, vaisiai puikiai tinka skaninti pyragams ar nauju skoniu praturtinti glotnučius, kokteilius.

Lokvomis gardu pasimėgauti ir šviežiomis. Nors žievelę galima valgyti, tačiau ne visiems patinka jos tekstūra.
„Ispanijoje jos paprastai valgomos kaip bananai: įgnybkite odelę vaisiaus viršuje, nulupkite ją nuo viršaus iki apačios ir mėgaukitės sultingu minkštimu. Žievelės rekomenduojama nenulupti iki galo – verčiau laikykite už jos vaisių, nes jis gali kiek padažyti rankas“, – pataria prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė.

Išbandykite salotas
„Viena iš lokvų populiarumo svetur priežasčių – jų pačių skonis savaime yra išraiškingas, tad ką nors skanaus pasigaminti pakaks vos kelių ingredientų. Pavyzdžiui, išradingoms ir patrauklioms salotoms tereikia 5 produktų. Perpjaukite vaisių per pusę ir išimkite kauliukus. Ant viršaus uždėkite ožkos sūrio, pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais ir apšlakstykite trupučiu medaus. Šaukite į orkaitę, o iškepus – patiekite su gražgarstėmis“, – paprastu receptu dalijasi J. Sabaitienė.

Senesnis įrašas

Kaip bus žuvinami rajono vandens telkiniai

Kitas įrašas

Žemaitijoje skambėjo biržietiška šnekta

Kitas įrašas
Žemaitijoje skambėjo biržietiška šnekta

Žemaitijoje skambėjo biržietiška šnekta

Naujausi įrašai

  • „Nė vienas nėra pamirštas“ kviečia į nuotolinę paskaitą!
  • Afiša
  • Su M1 žvaigždėmis kviečia susitikti ir biržiečius
  • Melatonino savybės – kokios jos?
  • Kaip išsirinkti sau tikrai tinkamą čiužinį?

Skaitomiausi įrašai

  • Pokalbis, kurį norėjosi tęsti

    Pokalbis, kurį norėjosi tęsti

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ar bus „Maxima“ Kilučių gatvėje?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Televizijos laidos vertas siužetas

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pasvaliečiai „evakuoti“ į Biržus, biržiečiai – į Pasvalį

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Jubiliejų šventė lediniame vandenyje

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Tvarkyti sutikimą dėl slapukų
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas ir funkcijas.
Funkcinis Visada aktyvus
Techninė saugykla arba prieiga yra griežtai būtina siekiant teisėto tikslo – sudaryti sąlygas naudotis konkrečia paslauga, kurios aiškiai paprašė abonentas arba naudotojas, arba tik tam, kad būtų galima perduoti ryšį elektroninių ryšių tinklu.
Parinktys
Techninė saugykla arba prieiga yra būtina teisėtam tikslui išsaugoti nuostatas, kurių neprašo abonentas ar vartotojas.
Statistika
Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik statistiniais tikslais. Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik anoniminiais statistikos tikslais. Be teismo šaukimo, jūsų interneto paslaugų teikėjo savanoriško įsipareigojimo ar papildomų įrašų iš trečiosios šalies, vien šiuo tikslu saugoma ar gauta informacija paprastai negali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti.
Rinkodara
Techninė saugykla arba prieiga reikalinga norint sukurti naudotojo profilius reklamai siųsti arba sekti vartotoją svetainėje ar keliose svetainėse panašiais rinkodaros tikslais.
Tvarkyti parinktis Tvarkyti paslaugas Tvarkyti {vendor_count} pardavėjus Skaitykite daugiau apie šiuos tikslus
Peržiūrėti nuostatas
{title} {title} {title}
Skip to content
Open toolbar Nustatymai

Nustatymai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • BespalvisBespalvis
  • KontrastasKontrastas
  • Neigiamas kontrastasNeigiamas kontrastas
  • Šviesus fonasŠviesus fonas
  • Žymėti nuorodasŽymėti nuorodas
  • Antraščių dydisAntraščių dydis
  • Reset Reset