Šalia bananų, mangų ir ananasų parduotuvių lentynose jau sodria geltona spalva vilioja lokvos. Ar esate girdėję, kokie tai vaisiai? Skoniu abrikosus, kriaušes arba slyvas primenančios lokvos ne be reikalo taip mylimos Azijoje – jas galima valgyti tiek šviežias, tiek gardinti pyragus ar grilio patiekalus, o dėl naudingų savybių jos yra vadinamos „supermaistu“ ir ypač vertinamos tradicinėje kinų medicinoje.
Tradicinės kinų medicinos lobis
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė, pažymi, kad populiariausia šių vaisių rūšis – japoninė lokva, kuri gausiai auginama ir Ispanijoje, Kosta Blankos pakrantėje, prie Viduržemio jūros. Kartu su braškėmis ir ankstyvaisiais melionais jos Ispanijoje žymi nekantriai laukiamo vaisių sezono pradžią.
„Lokvos atrodo panašios į abrikosus, tačiau yra pailgesnės formos. Vaisiaus viduje paprastai būna keturi kieti kauliukai, kurių negalima valgyti. Patys vaisiai yra labai sultingi, gaivūs ir lengvai rūgštelėjantys“, – sodrios spalvos vaisius apibūdina J. Sabaitienė.
Lokvos – tikros vitaminų ir naudingų mineralų bombos: juose yra vitaminų A, B6, C, kalcio, fosforo, mangano ir beta karoteno. Be to, gausu magnio ir kalio, kurie būtini tinkamam nervų sistemos funkcionavimui ir raumenų sistemos veiklai.
Lokvų vertė nuo seno žinoma Azijoje, tad šie vaisiai plačiai naudojami tradicinėje kinų medicinoje. Teigiama, kad lokvos gali gelbėti turintiems aukštą cholesterolį, stiprinti imuninę sistemą ir lengvinti skrandžio problemas. Vaisiai taip pat pasižymi diuretiniu poveikiu, tad juos į savo mitybą įtraukti verta ir dažnai kovojantiems su šlapimo pūslės infekcijoms. Be to, vienoje lokvoje yra vos 25 kcal, tad tinka ir diabetikams, ir besilaikantiems dietos.
Ar valgyti žievelę?
Šie vaisiai ypač universalūs, tinkantys tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Iš jų galima sudaryti visą meniu – nuo aperityvo iki deserto, nuo salotų iki puikių pagardų grilio vakarėliui. Lokvas galima kepti, iš jų gaminti padažus, džemus, kompotus, vaisiai puikiai tinka skaninti pyragams ar nauju skoniu praturtinti glotnučius, kokteilius.
Lokvomis gardu pasimėgauti ir šviežiomis. Nors žievelę galima valgyti, tačiau ne visiems patinka jos tekstūra.
„Ispanijoje jos paprastai valgomos kaip bananai: įgnybkite odelę vaisiaus viršuje, nulupkite ją nuo viršaus iki apačios ir mėgaukitės sultingu minkštimu. Žievelės rekomenduojama nenulupti iki galo – verčiau laikykite už jos vaisių, nes jis gali kiek padažyti rankas“, – pataria prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus ekspertė.
Išbandykite salotas
„Viena iš lokvų populiarumo svetur priežasčių – jų pačių skonis savaime yra išraiškingas, tad ką nors skanaus pasigaminti pakaks vos kelių ingredientų. Pavyzdžiui, išradingoms ir patrauklioms salotoms tereikia 5 produktų. Perpjaukite vaisių per pusę ir išimkite kauliukus. Ant viršaus uždėkite ožkos sūrio, pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais ir apšlakstykite trupučiu medaus. Šaukite į orkaitę, o iškepus – patiekite su gražgarstėmis“, – paprastu receptu dalijasi J. Sabaitienė.