Į klausimą, su kokiu gėrimu siejami Biržai ir biržiečiai, atsakymas aiškus. O jei būtų užduotas klausimas, kokį patiekalą labiausiai mėgsta eilinis biržietis? Atsakymą pamėginome surasti kasdieninio maitinimo įstaigose.
Kavinės-valgyklos „Pušaitė“ lankytojai iš visų patiekalų pirmenybę teikia cepelinams ir tik po jų rikiuojasi kiti patiekalai.
„Sakyčiau, daugiausiai parduodame cepelinų. Tiek su mėsa, tiek su varške. Juos gaminame ir jų turime kiekvieną dieną. Po to pagal populiarumą rikiuojasi mėsos gaminiai – kiaulienos ir vištienos kepsniai. Klientai labai vertina ir taip pat mėgsta mūsų gaminamą žuvį“, – sakė „Pušaitės“ atstovės.
Baziniai bulvių patiekalai lyderio pozicijas užima ir kavinėje „Žarija“, tačiau klientai mėgaujasi ir kitais, žiemos sezonui kiek neįprastais patiekalais.
„Lyderiai, ko gero, yra cepelinai su bulvių plokštainiu, tačiau tai tikrai nėra dominuojantis patiekalas. Tikrai labai daug ruošiame ir guliašo, kitų mėsos patiekalų, virtinukų. Kas labiausiai stebina, kad žiemos sezonu parduodame tikrai nemažą kiekį šaltibarščių, nors tai atrodytų tik vasaros patiekalas“, – pasakojo „Žarijos“ virtuvės darbuotojos.
Cepelinai yra vienas populiariausių patiekalų ir kavinėje-valgykloje „Laigis“, tačiau lyderio poziciją čia užima kitas tradicinis valgyklų patiekalas.
„Pas mus pats populiariausias patiekalas yra senovinis, tradicinis kiaulienos šnicelis. Ir tik po jo jau rikiuojasi cepelinai, žemaičių blynai bei kiti patiekalai“, – be jokių svarstymų populiariausią patiekalą įvardino „Laigis“ darbuotoja.
Išvada: tikrasis biržietiškas maistinis derinys galėtų būti alus ir cepelinai. O gal aluje virti cepelinai? Kodėl gi nepabandžius?