• Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Antradienis, 1 liepos, 2025
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga
No Result
View All Result
Biržų laikraštis "Šiaurės Rytai"
No Result
View All Result

Italijos pasididžiavimas Parmos kumpis: kuo jis ypatingas?

Autorius: Šiaurės Rytai
2022-06-02
Kategorija: Aktualijos, Sveikata
A A
Italijos pasididžiavimas Parmos kumpis: kuo jis ypatingas?
Share on FacebookShare on Twitter

Apylinkės aplink Parmos miestą vadinamos Italijos auksiniu trikampiu. Čia gaminamas garsiausias pasaulyje tradicinis balzaminis actas, parmezano sūris ir Parmos kumpis. Įdomu ir svarbu tai, kad šio nepaprasto skonio kumpio gamyboje naudojamas vienintelis konservantas – jūros druska. Būtent todėl šis kumpis ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Parmos kumpį savo virtuvėje pritaiko ir lietuviai, o ypač šventinėmis dienomis ir savaitgaliais pirkėjai renkasi gurmaniškesnius užkandžius.

Ypatingas gamybos metodas
„Gurmaniški užkandžiai populiarėja tarp lietuvių. Pastebime, kad įvairiausiomis progomis ar savaitgaliais pirkėjai vis dažniau dairosi į įvairiausių sūrių, kumpių, įmantresnių užtepėlių lentynas. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų užtepėlių iki mocarelos, buratos, pelėsinio sūrio ar Parmos kumpio, kuris dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad Parmos kumpis yra kilęs iš Italijoje esančio saulėtojo Parmos regiono.
„Parmos kumpis, kaip ir balzamiko actas ar parmezano sūris, vadinamas vienu iš itališko maisto perlų. Parmos kumpis gaminamas iš užpakalinės kiaulių šlaunies. Svarbu ir tai, kad kiaulės Parmos regione šeriamos parmezano išrūgomis ir grūdais – tai suteikia kumpiui ypatingą skonį ir savitą spalvą“, – pasakoja ji.

Nors gaminamas pakankamai paprastai, kad įgautų ypatingą skonį, Parmos kumpis yra brandinamas nuo metų iki kelerių.
„Pirmiausia mėsa yra gausiai apibarstomas druska ir paliekama šaltoje, drėgnoje patalpoje. Taip laikoma kelis mėnesius, vėliau druska nuplaunama, o kumpis pakabinamas tamsioje ir sausoje vietoje dar maždaug trims mėnesiams. Galiausiai mėsa sutepama riebalų, druskos ir pipirų mišiniu ir brandinama dar mažiausiai pusę metų“, – sako V. Juodkazienė.

Kumpis Italijoje panašiai gaminamas buvo senų senovėje. Istoriniuose šaltiniuose vytintas kumpis paminėtas dar 100 m. pr. Kr. Senovės romėnai druską naudojo kaip konservantą mėsai, kad ji kuo ilgiau negestų, todėl kumpio gaminimo procesas liko pakankamai panašus iki šių dienų.

Su kuo jis valgomas ir ką iš jo pasigaminti?
Parmos kumpis Italijoje dažnai patiekiamas su melionu arba derinamas su mocarela, burata ar parmezano sūriu. Juo taip pat gardinamos picos, makaronų patiekalai, sumuštiniai, rizotai, salotos. Parmos kumpis dažnai patiekiamas ir kaip įvairiausių užkandžių lentų elementas.

Jį derinti galima ir su smidrais – tereikia smidrus apsukti kumpiu ir šiek tiek pakepti orkaitėje ar ant grilio. Nors Parmos kumpį panaudoti galima labai įvairiai, kelios taisyklės, kaip jį valgyti, egzistuoja. Svarbiausia kumpį itin plonai supjaustyti, todėl geriausia tai daryti, kol kumpis šaltas. Jeigu kumpį pjaustote šaltą – supjausčius geriausia jį šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje. Būtent taip jį patiekia Italijoje.

ShareTweetSend
Senesnis įrašas

Jaunimo vakaras Vabalninke

Kitas įrašas

Mažieji ukrainiečiai darželyje jaučiasi vis drąsiau

Susiję straipsniai

Ugniagesiai toliau skina medalius varžybose

Ugniagesiai toliau skina medalius varžybose

2025-06-27
Tikslą pasiekė, laimėjo antrąjį AX Latvia autokroso etapą

Tikslą pasiekė, laimėjo antrąjį AX Latvia autokroso etapą

2025-06-27
Prie pusryčių stalo – kviestiniai svečiai

Prie pusryčių stalo – kviestiniai svečiai

2025-06-27
Žudantis krušos debesis

Žudantis krušos debesis

2025-06-27
Kitas įrašas
Mažieji ukrainiečiai darželyje jaučiasi vis drąsiau

Mažieji ukrainiečiai darželyje jaučiasi vis drąsiau

Naujausi įrašai

  • Liepos 4 d. Biržų pilies kieme – Pirčių ekspedicija po Lietuvą!
  • Sunkūs Prezidento pasirinkimai
  • Ugniagesiai toliau skina medalius varžybose
  • Tikslą pasiekė, laimėjo antrąjį AX Latvia autokroso etapą
  • Prie pusryčių stalo – kviestiniai svečiai

Skaitomiausi įrašai

  • Kova su vėjo malūnais tęsiasi

    Kova su vėjo malūnais tęsiasi

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Paveldą bandys išsaugoti

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Parduotuvės klientai išvyko nemokamais autobusais

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Projekte „Ūkininkas ieško meilės“ – biržietė

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Viktoras Bagamolovas: gyvenimas tarsi sprintas

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Prenumerata
  • Reklama
  • Taisyklės
  • Kontaktai
Sprendimas: ITBrolis

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

No Result
View All Result
  • Pradinis
  • Aktualijos
    • Biržų naujienos
    • Kaimas
    • Verslas
    • Kriminalai
    • Sveikata
    • Sportas
    • Linksmieji tyrimai
  • Nuomonės
    • Komentarai
    • Politikų tribūna
    • Piliečių balsas
    • Atgarsiai
    • Jaunimo balsas
  • Žmonės
  • Kultūra
    • Kultūros įvykiai
    • Švietimas
    • Projektai
    • Jungtys
    • Laikas su Dievu
    • Bulvaras
    • Konkursai
  • Renginiai
  • Skelbimai
  • Kontaktai
  • Naudinga

© 2021 Visos teisės saugomos Siaure.lt

Tvarkyti sutikimą dėl slapukų
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas ir funkcijas.
Funkcinis Visada aktyvus
Techninė saugykla arba prieiga yra griežtai būtina siekiant teisėto tikslo – sudaryti sąlygas naudotis konkrečia paslauga, kurios aiškiai paprašė abonentas arba naudotojas, arba tik tam, kad būtų galima perduoti ryšį elektroninių ryšių tinklu.
Parinktys
Techninė saugykla arba prieiga yra būtina teisėtam tikslui išsaugoti nuostatas, kurių neprašo abonentas ar vartotojas.
Statistika
Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik statistiniais tikslais. Techninė saugykla arba prieiga, kuri naudojama tik anoniminiais statistikos tikslais. Be teismo šaukimo, jūsų interneto paslaugų teikėjo savanoriško įsipareigojimo ar papildomų įrašų iš trečiosios šalies, vien šiuo tikslu saugoma ar gauta informacija paprastai negali būti naudojama jūsų tapatybei nustatyti.
Rinkodara
Techninė saugykla arba prieiga reikalinga norint sukurti naudotojo profilius reklamai siųsti arba sekti vartotoją svetainėje ar keliose svetainėse panašiais rinkodaros tikslais.
Tvarkyti parinktis Tvarkyti paslaugas Tvarkyti {vendor_count} pardavėjus Skaitykite daugiau apie šiuos tikslus
Peržiūrėti nuostatas
{title} {title} {title}
Skip to content
Open toolbar Nustatymai

Nustatymai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • BespalvisBespalvis
  • KontrastasKontrastas
  • Neigiamas kontrastasNeigiamas kontrastas
  • Šviesus fonasŠviesus fonas
  • Žymėti nuorodasŽymėti nuorodas
  • Antraščių dydisAntraščių dydis
  • Reset Reset